„Няма ли кой да го убие!”, плашат проф. Витанов

Куриози
17:28 - 22 Септември 2021
3847
„Няма ли кой да го убие!”, плашат проф. Витанов

Проф. Николай Витанов сподели, че е получавал заплахи за саморазправа и дори такива за убийство.

"Заплашват ме, да! Има мейли, има и други неща. Ако отворите интервютата ми, които са достъпни в мрежата, ще видите под тях многобройни заплахи за саморазправа. Дори през ноември миналата година стана нещо, което досега не съм коментирал."

Математикът с ковид експертиза призна, че е имало опит за саботаж на личния му автомобил, пише 24 часа:

"Имаше директно посегателство срещу мен. Бяха направили нещо по колата ми. За щастие го забелязах и това ме спаси. Ходил съм в казармата и винаги си преглеждам колата, преди да тръгна на път. Повредата беше наистина сериозна. Но не съм човек, който ще седне да се оплаква и да опищи медиите за нещо такова."

Николай Витанов се опита да даде обяснение на това от къде идват заплахите:

"Преди да стана част от щаба и да се занимавам с COVID, никога не са ми се случвали подобни неща. Значи тези заплахи са свързани с тази ми дейност. Вероятно е свързано с това, че дразня някои хора с числата и анализите, които правя. Числата не лъжат и както виждате прогнозите, които правя, се случват. Предполагам, че става въпрос за хора, които не харесват това, с което се занимавам.

Примерно човек не иска да носи маска, не иска да спазва мерки, не иска да си слага ваксина. Присъединява се към антиваксърски и антиковид теории и изведнъж идва някой и му казва - "Идва нова вълна, болните ще се вдигнат, пазете се!".

И на него това му е неприятно. Това е против разбиранията му и той се дразни. Колкото и много да са заплахите срещу мен, все пак са по-малко, отколкото са тези срещу Кантарджиев, Кунчев, Мутафчиев и Балтов."

Той уточни, че за момента не е подавал жалба за получаване на заплахи:

"Не съм сезирал никой, защото не ме е страх! Който иска да се сезира, да се сезира, каквото има, съм го казал. Достатъчно е да се погледнат коментарите под интервютата ми, които излизат в мрежата.

Под последното, което бях дал онзи ден, има седем заплахи за физическа разправа и три заплахи за убийство. "Няма ли кой да го убие тоя?!", "Докога тая гнида ще ходи по земята?!", "Дайте да се съберем да идем да го пребием!". Такива неща пишат. Но какво да се занимавам с тях? Знам, че един ден ще умра. Големият началник, като реши, ще ми вземе живота. Какво има да се оплаквам, да ходя, да занимавам полицията...".

Николай Витанов изказа мнение за това как според него ще се развие предстояща ковид вълна:

"Миналата година заразата беше друга и нямаше ваксини. Първо този пик трябва да се надигне и да спадне. След това ще видим. Зависи от това как ще се развие вирусът.

Пътищата са два - добър, при който става по-заразен, но по-лек, и лош, при който вирусът става по-смъртоносен. Засега той е тръгнал по добрия път, но аз не съм компетентен в тази сфера. Надявам се да еволюира в посока на обикновен грип. Ще отслабне, хората ще си го хващат и все по-малко случаи ще стигат до болница. Засега, слава богу, натам вървят нещата.

Много голямо значение има и кога ще се появи медикамент за лечението на COVID. Това би трябвало да стане скоро, до края на следващата година най-късно. Надявам се тогава проблемът да приключи, защото ми омръзна вече петстотин дни да се занимавам с това и да получавам заплахи за работата си."