„Обединени патриоти” искат таван от 6 млн. лв . за субсидиите

Големите партии държали парите си на влог и печелели от лихвите

Топ
12:57 - 20 Декември 2019
1540
„Обединени патриоти” искат таван от 6 млн. лв. за субсидиите

Завидна законодателна активност проявиха в последния си работен ден преди Коледните празници българските депутати. След като пленарната зала в НС отложи с 6 месеца скандалния Закон за социалните услуги, групата на „Обединени патриоти” изненада с друга идея.

Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов поискаха нови правила за финансирането на политическите партии.

Депутатите от групата днес внесоха предложение, с което на практика настояват за въвеждане на максимален размер на държавното финансиране. Според тях той трябва да бъде 6 млн. лева на година.

Аргументът на „Обединени патриоти” е, че някои от големите партии получават прекалено много средства, които не използват, а държат на банков влог и на практика реализират печалба от лихвите по тях. Въпреки това те държат отчасти да се запази стария модел - партиите да бъдат подпомагани материално само от физически лица, но не и от фирми и други юридически лица.

„Многопартийният живот е една държава няма как да мине без субсидиране на партиите. Така е във всички демократични държави. Не е нормално политическите партии да бъдат оставени на случайно външно финансиране, което носи много сериозни рискове“, обясни тезата си лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Патриотите обясниха, че внасят законопроекта в последния ден от настоящата парламентарна година, за да има време той да бъде осмислен и обсъден.