„Пер Гюнт“ на Театър „София“ гостува в Осло

Трупата представя спектакъла по Ибсен в родината на великия драматург

Култура
09:30 - 06 Септември 2023
2322
„Пер Гюнт“ на Театър „София“ гостува в Осло

„Пер Гюнт“ на Театър „София“ по едноименната философска пиеса на Хенрик Ибсен гостува в родината на великия драматург - Норвегия, като спектакълът ще се играе тази вечер в Chateau Neuf в Осло. Програмата включва и семинар на тема „Подход към Ибсен и Пер Гюнт – интерпретация и театрален опит“, който се състоя вчера в Института по изследвания на Ибсен. 

Chateau Neuf е сграда в Осло, в която се помещава норвежкото студентско дружество, включително кафенета, барове, центрове за представления и други съоръжения. Намира се близо до главния кампус на университета в града.

Екипът на „Пер Гюнт“ имаше възможността да посети Библиотеката за Ибсен, както и да направи виртуална разходка в Ibsens`s Komediehuset.

„Пер Гюнт“ се осъществява по проект „Пер Гюнт пътува“ и сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансиран по финансовия механизъм на „Европейското икономическо пространство 2014-2021“, „Норвежки финансов механизъм“.

Софийската премиера на спектакъла под режисурата на Катя Петрова се състоя през февруари миналата година.

Историята на Пер, който цял живот се стреми да бъде единствено себе си и да властва над света, започва сякаш в митологичните времена, продължава в зората на реалния капитализъм, за да завърши в универсалната духовна територия, в която всеки се изправя пред равносметката за своите житейски избори. 

Ролята на главния герой се изпълнява от двама актьори. Младият Пер е Александър Тонев, а старият Пер във втората част е на Ириней Константинов.

В своя път Пер Гюнт попада сред неограничените бизнес възможности в Америка, продава роби в Африка, снабдява Китай с будистки идоли и християнски мисионери. 

Във великолепния ансамбъл на постановката участват и Елеонора Иванова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Юлиян Рачков.