„Перфектни непознати“ отварят кутията на Пандора в Театър "София"

Текстът на Паоло Дженовезе оживява за пръв път на българска сцена, поставен от Стайко Мурджев

Култура
09:00 - 03 Октомври 2023
3168
„Перфектни непознати“ отварят кутията на Пандора в Театър "София"

Помните ли успешната киноверсия на „Перфектни непознати“? Текстът на известния сценарист и режисьор Паоло Дженовезе оживява и на театралната софийска сцена и то за първи път. Премиерата е на Театър „София“, а датата и мястото са 6 октомври от 19 часа в Театър „Сълза и смях“, научи Lupa.bg.

Седем приятели, шестима от които семейни, се събират на вечеря. Но всички те имат по няколко живота – служебен, личен и... таен. Какво ще се случи, когато прочетат съобщения от телефона на половинката си?

Режисьор е Стайко Мурджев, а актьорският състав е звезден: Лилия Маравиля –  номинирана за "Аскеер" 2023 за Водеща женска роля в „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“; Елеонора Иванова, която направи своя кино фурор във филма „Чалга“ и в сериала "Братя" и спечели наградата на Фондация „Стоян Камбарев“; Неда Спасова и Мартин Димитров –  добре познати на аудиторията от сериала „Братя“; Юлиян Малинов и Мила Банчева, които всеки месец радват стотици деца, които гледат „Феята от захарницата“; Михаил Милчев – актьор със силно присъствие и талант; Пенко Господинов – ръководител на актьорски клас в НАТФИЗ.

Преводач на „Перфектни непознати“ е Нева Мичева. Сценограф – Никола Налбантов, композитор – Петър Дундаков.

„Драматургичният текст на Паоло Дженовезе – „Перфектни непознати“ е интересен не поради успешната му киноверсия, нашумяла преди няколко години, а заради сложните и неочаквани взаимовръзки между персонажите, извеждащи съвременни, но и неочаквани теми, които се отнасят към житието на модерния човек", споделя режисьорът Стайко Мурджев по повод първата театрална премиера в България на „Перфектни непознати“.

"Може би телефонът, като феномен в живота ни, крие голяма опасност и тя е, че е способен лесно да ни съблазни да му доверим тайните си, но без никаква гаранция за съхранението и опазването им. Човекът е като магическо ковчеже с тайни и тези тайни може да са, както скъпоценни бисери, така да се окажат невиждани нещастия или жестоки оръжия.

Човекът е кутия на Пандора с няколко дъна. И трябва да можем да носим отговорност за любопитството си и последиците от него, когато решим да я отворим. Илюзия е, че познаваме някого, било то и най-близкият до нас. Не можем да познаваме напълно някого, както не е възможно да познаваме вселената изцяло", разсъждава режисьорът.

Пред Lupa.bg актьорът Мартин Димитров, който участва в спектакъла, коментира какви тайни може да открие човек за себе си, срещайки едни „перфектни непознати“:

"Може да открие, че всъщност не е толкова смел за какъвто се мисли. Може да открие, че представата за него самия е погрешна. Може пък да се окаже най-смелият от всички. Една среща с „перфектни непознати“ със сигурност би те изненадала.

Не мога да кажа дали с плюс или с минус, но със сигурност ще те изненада теб самия."

"Всъщност цялата информация е в едно устройство, което се побира в джоба. Това е черната кутия на нашия живот. Неведнъж тази черна кутия се споменава в спектакъла. Най-големите тайни, нещо, което те определя като човек, едва ли не, ако аз разбера нещо от твоя телефон, ще стане страшно. Крайното мислене на човека за слагането на етикети на хората, цялата тази генерализация и крайност в определянето на това кой какъв е, защо е и какво е и т.н.", добави талантливият актьор.

Следващата дата на постановката е на 19 октомври от 19 часа в Театър „Сълза и смях“.