„Перно Рикар“ спира изцяло износа на водка „Абсолют“ за Русия

Новини
17:41 - 18 Април 2023
2928
„Перно Рикар“ спира изцяло износа на водка „Абсолют“ за Русия

Френската група за алкохолни напитки „Перно Рикар“ (Pernod Ricard) обяви, че изцяло спира износа на премиум водката си „Абсолют“ (Absolut) за Русия, след като вече намали продажбите след инвазията на Москва в Украйна, предаде Ройтерс. 

Миналата седмица някои медии, позовавайки се на говорител на „Перно Рикар“, съобщиха, че производителят на „Абсолют“ е доставял обем продукти, колкото да подпомогне местните служители и да осигури икономическа устойчивост на местните субекти.

Тази информация предизвика критики в Швеция, където се произвежда водката. 

„Перно Рикар“ съобщи в комюнике до Ройтерс, че в резултат на това е взел решение да спре изцяло доставките на „Абсолют“ за Русия заради “задължението да се грижи за служителите и партньорите си“.

„Не можем да се излагаме на мащабни критики във всички форми. Ето защо компанията „Абсолют“ реши да спре износа на марката си за Русия“, според комюникето.

Подобно на много други западни компании за потребителски стоки „Перно Рикар“ спря продажбите на по-голямата част от продуктите си за Русия миналата година, където преди това осъществяваше около 3 на сто от продажбите си.

Ограничавайки доставките, „Перно“ е успяла да предпази местните си служители от обвинения с наказателна отговорност, се посочва в съобщението, като се цитира „умишлен фалит“.

Усилията на западните марки да напуснат изцяло руския пазар бяха усложнени от опитите на Москва да защити потребителите от западна изолация. 

Русия публикува в петък списък със стоки от чуждестранни автомобилостроители, технологични компании и потребителски марки, които правителството е включило в така наречената схема за „паралелен внос“.

„Перно“ все още доставя ограничени количества от други марки в Русия.