„Пежо” и „Фиат Крайслер” пред сливане ?

Сделката ще създаде втората по големина автомобилна компания в Европа.

Новини
12:04 - 20 Март 2019
1686
„Пежо” и „Фиат Крайслер” пред сливане?

Семейство „Пежо”, един от трите най-големи акционери в Peugeot Société Anonyme (PSA), е готово да подкрепи евентуално поглъщане или сливане с Fiat Chrysler Automobiles, съобщава „Блумбърг”. Целта на подобна сделка е присъединяването на повече марки към портфейла на дружеството. Като потенциален партньор в бъдещо обединение се споменава и Jaguar Land Rover.

Причината за подобно решение е успешният опит с „Опел”, който PSA купи от „Дженеръл моторс” преди 2 години.

Сливането с FCA щяло да помогне за укрепване на позициите на PSA в Северна Америка благодарение на марките Jeep и RAM, а в контекста на предстоящото завръщане на Peugeot в САЩ да осигури на френската компания и достъп до обширна мрежа от дилърски центрове и сервизи.

От Fiat Chrysler Automobiles също не били против сътрудничество с французите, става ясно от думите на главния изпълнителен директор на италианско-американския концерн.

Зад интереса към сливане с Jaguar Land Rover стояли сходни мотиви. Британският производител принадлежи на индийския гигант Tata и доскоро се справяше добре, но в последно време изпитва финансови затруднения. Заради спада на продажбите в Китай и високите операционни разходи JLR отчете загуби в размер на $4 млрд. (€3,53 млрд.) само за четвъртото тримесечие на 2018 г.