„Подкрепа“ иска 30% скок на учителските заплати

Актуални новини
15:53 - 05 Юни 2023
2458
„Подкрепа“ иска 30% скок на учителските заплати

КТ "Подкрепа" ще настоява за 30% ръст на учителските заплати със задна дата, от 1 януари 2023 г., както и за увеличение на разходите за образование от 4 до 6 на сто от брутния вътрешен продукт. Това съобщи във Варна председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров.

Той огласи резултати от изследване сред преподавателите, които сочат, че над 50% са готови за ефективни стачни действия с три искания. Първото е да се променят учебните планове и програми, второто е за корекции в Закона за предучилищното и училищно образование,  третото – за ръст на заплатите.

"Нужни са смел министър и смели депутати, които да разберат, че е важно не колко, а как се учи", каза д-р Петров. Според него промяна на правилата в училище е необходима, за да се ограничи агресията и да се възпитават ценности у децата.

Д-р Петров бе гост на 17-ата редовна отчетно-изборна конференция на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“-Варна. Председателят му Васил Василев отчете, че за 4 години структурите в областта са се увеличили с 26 и вече надхвърлят 160, като в повече от 90% от тях са постигнати колективни трудови договори.

Гост на конференцията бе кметът на Варна Иван Портних, който отправи приветствие към ръководството на синдиката за доброто партньорство и активната съвместна работа в полза на хората.