„Политика“: Вучич е бил подслушван 1572 пъти

Президентът и семейството му са били записвани без правно основание

Новини
11:16 - 07 Март 2021
2150
„Политика“: Вучич е бил подслушван 1572 пъти

Президентът на Сърбия Александър Вучич и членовете на семейството му са били подслушвани 1572 пъти, незаконно и без правно основание, съобщи министърът на вътрешните работи на страната Александър Вулин, цитиран от белградския вестник “Политика“

След заседанието на Съвета за национална сигурност Вулин заяви, че това е установено в завършилото разследване и всичко свързано с тази ситуация е предадено на прокуратурата.

„Попаднахме на неоспорими доказателства, че президентът и семейството му са подслушвани в 1572 телефонни разговора. „Всички те са били записани без правно основание, полицейска причина, стенограмата от разговора е била „предавана на определени високопоставени служители в МВР," каза Вулин, цитиран от Tanjug.

Освен нарушаването на правата на човека, президентът Вучич и членовете на семейството му: брат му Андрей, баща му Анджелко и синът му Данило, е била грубо нарушена самата система за секретни дейности, казва Вулин.

Това е система, която трябва да защитава гражданите, а не по какъвто и да е начин да ги възпрепятства да използват личната си комуникация, в която не е имало инкриминиращи разговори и да я направи достъпна за чужди уши, добави министърът.

"Министерството на вътрешните работи приключи работата си, определен брой членове бяха разпитани с полиграф по въпроси, свързани с незаконното подслушване на президента", каза Вулин.

Той добави, че се очаква прокуратурата да формулира квалификацията на престъплението и то да бъде предадено на съдебните органи.

"Случилото се никога повече не трябва да се случва на никого в Сърбия," подчерта Вулин.