„Порше” и „Боинг” разработват летящ електромобил

Пазарът на въздушни средства за градски транспорт ще набере скорост след 2025 г.

Новини
16:59 - 14 Октомври 2019
2227
„Порше” и „Боинг” разработват летящ електромобил

Германският производител на луксозни автомобили „Порше” (Porsche) и американският самолетостроител „Боинг” (Boeing) работят заедно по разработване на концептуален електрически летящ автомобил за превоз на хора в градска среда, информира специализираното издание „Отъмотив нюз Юръп”, цитирано от БТА в понеделник.

„Порше” се нарежда сред автомобилостроителите, които си поставят за цел да произвеждат летящи коли, които да се използват като таксита и за споделени превози.

Като част от споразумението за сътрудничество двете компании ще анализират потенциала на пазара за луксозни летящи коли и евентуалното им използване с гъсто населени градове.

„Боинг”, „Порше” и подразделението на самолетостроителя „Оурора флайт сайънсиз” (Aurora Flight Sciences) разработват концепция за напълно електрическо летящо превозно средство, което да излита и да се приземява вертикално. Техни инженери ще изградят и тестват прототипа.

През 2018 г. изследване на подразделение на „Порше” прогнозира, че пазарът на въздушни средства за градски транспорт ще набере скорост след 2025 година.

„Боинг” вече се конкурира с вечния си съперник „Еърбъс” (Airbus) в разработването на малки самоуправляващи се летящи машини с вертикално излитане и кацане.

По-рано тази година самолетостроителят направи първия изпитателен полет на прототип на летяща кола, която може да превозва между двама и четирима пътника със скорост до 80 км в час.

Това се случи само месеци, след като „Еърбъс” показа прототип на автономен автомобил, разработен в партньорство с „Ауди” (Audi), който може както да лети, така и да се движи по шосе.

„Ауди” и "Порше" са част от групата на „Фолксваген” (Volkswagen).