„Преображението“ на Веселка Кунчева за пръв път в Благоевград през новия сезон

Режисьорката и нейният екип изследват лъжата в обществото, фалшивото съществуване и склонността на човек да се приспособява към тях до самоунищожителна крайност

Култура
09:00 - 13 Ноември 2023
3359
„Преображението“ на Веселка Кунчева за пръв път в Благоевград през новия сезон

След успешна премиера на спектакъла „Преображението“ през изминалия сезон, историята за Грегор Замза отново оживява на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, съобщиха от трупата. Интригуващият спектакъл, с режисьор Веселка Кунчева, е по новелата „Метаморфозата“ на Франц Кафка. Той е смятан за една от основните фигури в литературата на ХХ век. Текстовете му обединяват елементи от реализма и фантастиката, а основните теми, които присъстват са тези за отчуждението, вината и абсурда.

Спектакълът „Преображението“ ще се играе на 14 ноември от 19:00 ч. в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Историята от новелата на Кафка разказва за превръщането на търговския пътник Грегор Замза в огромно насекомо.

Водеща тема, върху която се фокурсира творческият екип на спектакъла, е лъжата и нейното присъствие в обществото днес.

Режисьор на спектакъла е Веселка Кунчева – един от най-успешните и награждавани режисьори в България. Името ѝ стои зад знакови театрални спектакли в естетиката на кукления театър за възрастни.
Тя съчетава елементи от различни сценични изкуства с авторски и актуален прочит на проблемите в текста.

И в "Преображението" Веселка Кунчева отново работи с дългогодишния си сформиран екип, сред които са имена на отличавани артисти в театралната среда. По написването на текста за спектакъла работят Веселка Кунчева и Полина Христова, сценограф и създател на костюмите е Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов, хореографи са Явор Кунчев и Дорина Пунчева.

Актьорският състав включва имената на актьорите и актрисите от трупата на театъра – Борис Върбанов, Теодор Ненов, Ива Кънева, Гергана Цакова, Недиляна Павлик, Константина Гоергиева, Пепа Манева, Йордан Ангелов, Гринго-Богдан Григоров и Димитър Стойнов.

Сюжетът на новелата "Метаморфозата", който е в основата на спектакъла "Преображението", изпраща читателя в дълбините на невъзможното комуникиране на човек със самия себе си, като поставя поблема за нереалистичната, самозабравена същност на човека в реалността и обществения хаос. Чрез красивия еволюционен процес на метаморфозата авторът извежда темите за лъжливата реалност, фалшивото съществуване и склонността на човек да се приспособява към тях до самоунищожителна крайност.

"Централен фокус в представлението е трудната и невъзможна комуникация между хората, водеща до лъжи в отношенията им. Освен тази тема можем да забележим режисьорския интерес на Кунчева в областта на дълбините на човешки архетипни образи, модели и поведения.

Текстът в спектакъла е силно натоварен с асоциации от съвремието - от забързаното и еднообразно ежедневие на човека, до проблеми, породени от политиката", споделят от Драматичния театър в Благоевград.

Как човек се трансформира от детството си до зряла възраст – през социума, от работното си място, чрез действията си? По какъв начин му влияят приятелските и любовните връзки? Как лъжите изместват ценностите в човека и променят неговото съществуване? Това са само част от въпросите, чиито отговори се търсят в авторския спектакъл на Веселка Кунчева – "Преображението".

Снимки: Александър Богдан Томпсън