„Прилепът“ е първата премиера за сезона на Музикалния театър

Оперетата на Краля на валса Йохан Щраус е поставена за пръв път у нас преди 100 години

Култура
17:34 - 08 Октомври 2019
4635
„Прилепът“ е първата премиера за сезона на Музикалния театър

Най-новата премиера на Музикалния театър е прочутата оперета на Йохан Щраус-син „Прилепът“, която ще бъде показана точно 100 години след първата й постановка в България. За разлика от много други виенски оперети, които бързо са си спечелвали и още по-бързо са губели одобрението на публиката – „Прилепът” си е заслужил статута на класическа оперета. Затова тя често се поставя и в оперните театри редом с творбите на Моцарт, Вагнер и Верди.

В тази класическа танцувална оперета любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. В нея ефирно и с изтънчен вкус се преплитат комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Всичко това, съчетано с прекрасната музика на Щраус, създава неповторимото усещане за празничност и лекота.

„Прилепът” е поставена за първи път у нас през 1919 г. от „Свободен театър”. На сцената на Музикалния театър най-обичаната оперета на Краля на валса е играна за първи път през 1954 г. Тя е едно от най-поставяните класически оперетни заглавия на театъра. Най-новата сценична версия е девета поред на сцената на Музикалния театър.

„Прилепът“ е класически пример за танцувална оперета. Пикантната ситуация, в която попадат главните герои, разкрива пред зрителите цяла палитра от емоции. Мелодраматичният и комедиен стил на оперетата,  съчетан с ирония и тънък хумор, с лекота се възприема от публиката, а красивата музика на Щраус създава усещането за празничност и хармония.

Музикалната творба, създадена от знаменития австрийски композитор Йохан Щраус-син, винаги се е радвала на голям успех. От премиерата си на 5 април 1874 г. във Виена творбата на Краля на валса не слиза от световните оперетни сцени. „Прилепът” наред с валсовете „На хубавия син Дунав” и „Приказка за Виенската гора” се превръщат в най-популярните и обичани творби на Йохан Щраус-син.

Участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на Националния музикален театър. Диригент-постановчик е Юли Дамянов, диригент Димитър Косев, режисьор – директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова. Първите спектакли са на 20, 25, 26 и 27 октомври.


"С тази премиера на "Прилепът" искаме да поднесем подарък на нашата публика" - казва режисьорът на новата постановка Марияна Арсенова. "Публиката ще види класически прочит на пиесата и в същото време една изцяло нова и непоставяна досега сценична версия на "Прилепът". Тя е направена с шега, с лекота и финес - както се поставят всички оперетни заглавия в Музикалния театър", добавя Асенова.

"Костюмите не са от епохата на написването на "Прилепът", те са съвременни и това е нарочно търсен похват от режисьора на спектакъла", разкрива художникът по костюмите Яна Дворецка. Безспорно най-провокативна е визията на Граф Орловски, на бала на когото се заплитат неочакваните и комични ситуации в "Прилепът". В ролята ще видим младите звезди на Музикалния театър Александър Панайотов и Денко Проданов.

В останалите роли участват солистите - Богомил Спиров, Владимир Грудков (Габриел Фон Айзенщайн); Добрина Икономова, Олга Динова, Марияна Арсенова и гост-солиста Илина Михайлова (Розалинда); Николай Борисов, Иван Панев и Христо Сарафов (Франк); Стефан Петков и Пеньо Пирозов (Алфред); Катерина Тупарова, Теменужка Трифонова, Дайана Фирузи и Исидора Молес (Адела); Кръстан Кръстанов, Добромир Момеков, Александър Мутафчийски (Доктор Фалке) и други.