„Пролет“ – време за роман

Третата част от сензационната поредица „Сезони“ на Али Смит излиза у нас дни след като беше номинирана за наградата за политическа проза "Оруел"

Култура
18:13 - 01 Май 2020
2148
„Пролет“ – време за роман

„Пролет“ – третата част от сензационната поредица „Сезони“ на шотландската писателка Али Смит излиза у нас броени дни след като беше включена в дългия списък за наградата „Оруел“ във Великобритания. Отличието се дава за политическа проза и е най-престижното в тази категория. В средата на май ще стане ясно дали романът влиза в краткия списък с претенденти.

Както предишните романи от поредицата, и „Пролет“ разцъфва в каталога на издателство „Лист“ в превод на Паулина Мичева. Корицата на романа е дело на художничката Албена Лимони.

Тук Али Смит намества някои парчета от пъзела, вмъкнат в „Есен“. Повествованието следва няколко сюжетни линии, които от време на време майсторски се преплитат и предизвикват неочакван обрат. Сред героите на романа е Ричард „Дабълдик“ Лийз – режисьор с поизбледнял ореол на легенда. Той стои на перона на забутана гара в Шотландия и пътува из спомените си. Води диалози с въображаемата си дъщеря, получава отговори от мъртвата си приятелка. Поръчали са му да заснеме филм за любовта на поета Райнер Мария Рилке и писателката Катрин Мансфийлд. Историята им изглежда красива, но е изцяло фалшива. Както много други истории, родени във времената на пост-истината.

И тук, както и в предишните части на поредицата, Али Смит превежда читателя през лабиринт от политика, изкуство и фантазии, без да изпуска нишката на голямата литература.

Ето какво отбелязва писателят и журналист Алекс Престън в британския вестник „Обзървър“: „Третата книга в квартета на Али Смит е най-добрата ѝ досега, ослепителен химн за надежда, обединяващ миналото и настоящето... Сякаш тук се случват две неща. Първо, Смит все повече осъзнава възможностите на този нов тип разказване на истории, намирайки по-дълбоки и убедителни начини да влезе под кожата на своето време. Има обаче нещо друго.

Докато четях „Пролет“, внезапно разбрах за необикновения мета-роман – Годината – че квартетът ще се сформира, след като е завършен, и колко вълнуваща и важна ще бъде тази книга... Сега е възможно да се разпознае колко ослепително ще бъде взаимодействието на идеи и образи между четирите книги... Има толкова много да се каже за този сияен, щедър роман, изпълнен с надежда...Целият този богат материал се усилва от ехото и резонансите, които барабанят между „Пролет“ и нейните предшественици. Смит винаги е била дълбоко морален писател, но в тази поредица от романи тя прави нещо повече от проста дисекция на беззаконията на своята епоха. Тя ни осветява диря през от кошмара“.


„Нобеловият лауреат на Шотландия в режим „очакване” – така наричат в родината ѝ Али Смит. Член на Кралското общество за Литература и Командор на Ордена на Британската империя, тя е сред най-силните гласове в съвременната европейска литература. Откакто през 1995-а публикува сборника с разкази Free Love and Other Stories („Свободната любов и други истории”) името ѝ редовно присъства в списъци с престижни отличия или поне в номинациите за тях. Романът ѝ „Есен” – първи от поредицата „Сезони”, стигна до финала за наградата „Ман Букър”.

Кариерата на Али Смит, родена през 1962 г. в шотландското градче Инвърнес, тръгва от Нюнам колидж в Кеймбридж, където между 1985-1990-а подготвя докторат по американски и ирландски модернизъм. Не успява да го завърши, понеже започва да пише пиеси и някои от тях са реализирани на сцена по време на Фриндж фестивала в Единбург. Заплащането не е кой знае какво и за да си помага финансово Али работи почасово като сервитьорка, миячка на марули, асистент в туристическа фирма, рецепционистка в BBC Highland и текстописец на реклами.

Бъдещата звезда на британската литература в Единбург посреща 1990 г. като лектор по шотландска, английска и американска литература в университета Стратклайд в Глазгоу. Две години по-късно обаче напуска заради синдрома на хроничната преумора и се връща в Кембридж, за да се отдаде само на писането. Създава не само художествени текстове, но и ревюта за всекидневника „Скотсман”, а по-късно и статии за „Гардиън” и „Ню Стейтсман”. Славата я спохожда през 1995-а, когато публикува сборника с 12 разказа Free Love and Other Stories и печели наградите Saltire First Book of the Year award и Scottish Arts Council Book Award.