„Риголето“ привлича почитателите на Софийска опера

Румънският баритон Йонуц Паску влиза в главната роля, ученикът на Райна Кабаиванска Джузепе Инфантино е Херцогът на Мантуа

Култура
12:33 - 15 Февруари 2023
2091
„Риголето“ привлича почитателите на Софийска опера

Силна любов и жестоко отмъщение се сблъскват в една от най-често играните опери в света. „Риголето“ е първата творба от прочутата трилогия на Верди, която включва още „Трубадур“ и „Травиата“.

Софийската опера представя „Риголето“ от Джузепе Верди с участието на именити гости – румънският баритон Йонуц Паску в ролята на Риголето, Джузепе Инфантино, възпитаник на Райна Кабаиванска, като Херцогът на Мантуа и Станислава Момекова в образа на Джилда. Джампаоло Мацоли ще дирижира оркестъра и хора на Софийската опера във великолепната класическа постановка на Пламен Карталов, която ще бъде представена на 19 февруари.

Джузепе Верди композира „Риголето“ по известната драма на Виктор Юго „Кралят се забавлява“. Партитурата е завършена бързо, но поради проблеми с цензурата по това време премиерата се забавя.

В „Риголето“ композиторът изгражда един от най-съвършените образи в своето творчество. Саркастичният гърбав придворен шут е любящ баща на Джилда и полага всеотдайни грижи да опази дъщеря си от злините на заобикалящия я свят.

Първото изпълнение на „Риголето“ е във Венеция на 11 март 1853 г. и успехът е огромен.

След премиерата Виктор Юго възкликва, че би искал и неговите герои да могат да говорят по четирима едновременно, като в същото време се разбира какво казва всеки един от тях, визирайки прочутия квартет в трето действие. Самият композитор е убеден, че „Никога няма да напиша нещо по-хубаво!“. В „Риголето“ звучи и една от най-известните тенорови арии “La donna e mobile”.