„Росатом“ започна изграждането на първата АЕЦ в Египет

Новини
12:17 - 21 Юли 2022
2388
„Росатом“ започна изграждането на първата АЕЦ в Египет

Започна строителството на първата ядрена централа в Египет. Тя ще бъде изградена в близост до град Ел Дабаа на Средиземно море, съобщи онлайн изданието "Ал Масри Ал-Йом".

Управлението за ядрените централи обяви началото на изливането на бетон за съоръжението, което е важна част от стратегията за устойчиво развитие на северноафриканската страна "Визия 2030", предаде БТА.

Руската корпорация „Росатом“, която ще изгради централата, получи разрешение за строежа на първия реактор в края на юни 2022 г. Искането за старт на проекта беше подадено на 1 януари 2019 г. До средата на 2021 г. бяха подготвени докладите за безопасност и се провери съответствието им с критериите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Египет и Русия подписаха споразумение за започване на работа по проекта през 2017 г. Според плановете съоръжението ще заработи с пълния си капацитет от 4800 мегавата до 2030 г.

АЕЦ „Ел Дабаа“ ще има четири ВВЕР реактора от поколение 3+, с мощност 1200 мегавата всеки. Тя се изгражда от руската държавна корпорация „Росатом“. Първият енергоблок се очаква да бъде пуснат в търговска експлоатация през 2026 г. Атомната централа е разположена на около 190 мили северозападно от Кайро, на брега на Средиземно море.