„Шалом” приюти гейовете, бити от Боян Расате

Актуални новини
11:34 - 29 Декември 2021
2707
„Шалом” приюти гейовете, бити от Боян Расате

Организацията на евреите в България "Шалом" подслони ЛГБТИ центъра Rainbow Hub на бул. „Ал. Стамболийски” 50. Гей-дружинката бе принудена да напусне офиса си от собствениците на сградата заради насилието през октомври.

Тогава десетина души, предвождани от Боян Расате, нахлуха в центъра, намиращ се в жилищна кооперация на централна улица в София, изпочупиха оборудването и удариха в лицето едно от момичетата там.

След този случай, а преди това „дребни неразбории със съседите в кооперацията” и „поредица от нападения и вандализиране на общностното пространство”, останалите собственици в сградата настояват организацията да се изнесе като се позовават на Закона за етажната собственост.

В профила на сдружението във фейсбук се казва, че благодарение на дарения са събрани средства за възстановяване дейността на хъба.

Атаката над гей-организацията беше осъдена от 11 посланици, сред които и на САЩ - Херо Мустафа. ЦИК свали имунитета на Расате, който по това време беше издигнат от инициативен комитет за кандидат-президент.

По искане на главния прокурор Иван Гешев Расате беше арестуван на излизане от БНТ и откаран в следствения арест на "Г. М. Димитров". Към момента срещу Расате е повдигнато наказателно дело за хулиганство и нанасяне на телесни повреди.