„Шефът” на Митьо Очите пак оправдан

Личности
11:47 - 27 Април 2021
4113
„Шефът” на Митьо Очите пак оправдан

Бившият следовател Иван Христов, който преди пет години бе заподозрян за връзки с Димитър Желязков-Очите и дори нарочен за негов „шеф”, е бил оправдан и на втора инстанция, показа проверка на Mediapool. Христов е с обвинение за вещно укривателство, което няма нищо общо с Желязков. Делото обаче започна, след като през лятото на 2016 г. несебърският бос бе тежко ранен при престрелка в "Слънчев бряг".

Малко след това тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че е започнала цялостна проверка на дейността на следовател Христов.

Паркомясто или наркомясто

Стрелбата в "Слънчев бряг" напомняше за най-добрите години на силовите групировки на прехода. Премиерът Бойко Борисов се опита да представи историята като скандал за "махленска свада за паркомясто" с участието на приятеля на дъщерята на Желязков. Няколко дни по-късно обаче Цацаров го опроверга.

"Някои обявиха, че стрелбата срещу Димитър Желязков е била за паркомясто, а медиите сполучливо я определиха като борба за наркомясто. За мен стрелбата от 8 юни в курорта е спор за територия, която е източник на доходи от престъпна дейност", каза тогавашният главен прокурор.

Като обвиняем за стрелбата бяха привлечени Божидар Кузманов и още няколко души. Срещу Желязков пък започна отделно разследване за рекет.

Иван Христов е човекът, който води разследването на бомбения атентат срещу Желязков през 2005 г. Тогава загиват съпругата му и шофьорът му.

След стрелбата през 2016 г. се появиха твърдения, че той е осигурявал чадър над силовия бизнесмен. Пред бТВ негов бивш служител твърдеше, че следователят натискал Желязков и че той му "служел".