„Шел“ започва да закрива бензиностанции в Русия

Англо-нидерландската компания спря да продава гориво в тях

Новини
16:53 - 16 Май 2022
3386
„Шел“ започва да закрива бензиностанции в Русия

Англо-нидерландската петролна компания „Шел“ (Shell) планира да продаде бензиностанциите си в Русия на „Лукойл“ и спря да продава гориво в тях, съобщи ТАСС.

Напълно е спряна продажбата на гориво на бензиностанциите, включени в сделката с „Лукойл“, а магазините и кафенетата продължават работа, посочи представител на „Шел“. Той не уточни кога ще бъдат закрити и те.

На сайта на „Шел“ в Русия се казва, че действието на програмата за лоялност се прекратява на 20 май. По нея вече не бива да се трупат точки, като те трябва да бъдат похарчени до 20 май.

По-рано източник от „Шел“ заяви, че „Лукойл“ трябва да ребрандира купените бензиностанции до една година след приключване на сделката.

„Лукойл“ купува ООО „Шелл нефт“, което притежава 411 бензиностанции, главно в Централния и Северозападния федерален окръг на Русия, както и завода за смазочни материали в Торжок, Тверска област. „Шелл нефт“ принадлежи на „Шел овърсийз инвестмънт“ (Shell Overseas Investments BV) и на „Дортше петролиъм матшхапе“ (Dordtsche Petroleum Maatschappij).

Сделката ще бъде приключена след одобрението ѝ от Федералната антимонополно служба. „Шел“ очаква това да стане през тази година.