„Сливи за смет” в Истанбул

Любопитно
07:45 - 18 Януари 2021
2920
„Сливи за смет” в Истанбул

Храна срещу боклук досущ като в народната приказка „Сливи за смет” – това е нова инициатива на управата в мегаполиса Истанбул, която се радва на голяма популярност.

Две момчета от началните класове мъкнат чували с пластмасови отпадъци и стара хартия. Тънките якета, джинси и маратонки, които носят, показват, че децата нямат пари за топли зимни дрехи.

Майка им, облечена в дълго палто и със забрадка на главата, също носи чувал с отпадъци. Насочили са се към общинския камион, спрял в истанбулския квартал Зейтинбурну.

Служители на общината приемат боклука, теглят го и дават на майката и децата точки, които се зареждат  в специална чип-карта. За предадените 21 килограма боклук Фетие Алатас и двете ѝ деца получават 11 точки, с които могат да пазаруват храна в магазина. "Така мога да си позволя да купя нещо за децата", казва майката, пише „Дойче веле“.

Двамата служители на общината минават всеки ден през Зейтинбурну, за да приемат разделно събрания боклук, донесен от местните жители. Проектът е в ход от два месеца и всеки ден идват все повече хора, за да обърнат отпадъците, подлежащи на рециклиране, в точки за пазаруване.

Инициативата е свързана и с тежкото икономическо положение в страната покрай пандемията. Инфлацията и безработицата растат. Както казва Фетие Алатас - един хляб вече струва две лири, около 20 евроцента. По думите ѝ, дори и парче хляб представлява огромна помощ за нея и семейството ѝ. Затова одобрява много общинския проект.

Турция разполага със система за рециклиране на отпадъци. Най-бедните от бедните обикалят с колички улиците, за да събират от контейнерите тези отпадъци, които могат да се преработят. Но домакинствата в Турция масово не разделят боклука - изхвърлят всичко на едно място.

Вече са събрани 70 тона

Общината в Зейтинбурну се опитва да внесе промени. Ръководителят на екологичната служба Мухамет Киса казва пред "Тагесшау", че от ноември досега вече са събрани над 70 тона отпадъци, срещу които общината е раздала точки за пазаруване на стойност 40 хиляди турски лири - около 4400 евро. По този проект боклукът се събира разделно: метал, пластмаси, хартия, стъкло и електроника.

"Въведохме тази точкова система, за да стимулираме разделното събиране", посочва Киса. Хората като цяло не са достатъчно информирани за предимствата на разделното събиране, а този проект работи точно в тази посока, добавя общинарят.

Пандемията също допринася за това хората да делят боклука особено старателно. Сегашните икономически проблеми затрудняват живота им - доходите им често вече на стигат, а общинският проект определено им е в помощ, добавя Киса.

Идеята се ползва с успех

От своя страна общината продава боклука за рециклиране и така финансира проекта. От него губят само уличните събирачи на боклук, които обикалят контейнерите с колички. Защото колкото повече домакинства сами делят и предават боклука, толкова по-малко ще отива в контейнерите.

57-годишната Хава Акар също е предала боклука си, а с получените точки е напазарувала в магазина. Те са ѝ стигнали за ориз, леща, яйца, мляко и масло. Това е чудесно, казва тя пред репортера на "Тагесшау". Но по-важното е, че така освобождаваме природата от боклука, допълва жената.