„Спаси София” алармира: Древният храм Ротондата недопустимо занемарен и мръсен

Новини
19:05 - 07 Януари 2020
3168
„Спаси София” алармира: Древният храм Ротондата недопустимо занемарен и мръсен

Най-старата запазена сграда в София - Ротондата, която е на гърба на президентството, е занемарена и се руши, а пространството около нея е превърнато в паркинг за колите на НСО. За това алармираха от „Спаси София”. От организацията на Борис Бонев с възмущение отбелязаха, че знаковото място е „недостъпно, неприятно и неподдържано”, вместо да бъде показвано на туристите с гордост.

„Случващото се е още по-абсурдно предвид, че Ротондата се намира в самия център на София и на гърба на една от трите най-важни институции в държавата - Президентството. Вместо обаче от Дондуков 2 да припознаят значението на този монумент и да инициират опазването му, единствено са взели дейно участие в обособяването на паркоместа за Мерцедесите на НСО и служителите си.”, гневни са доброволците.  

Картината при Ротондата наистина е еклектична - около уникалната стара църква е пълно с автомобили. Мястото  се използва за паркинг и на още няколко министерства и агенции наблизо.
„Не разбираме, как се допуска всичко това. Дори лафът "Ще си оправим центъра, за да не се изложим пред чужденците" отдавна е изгубил смисъл. Катедралата Александър Невски, Ротондата, храм Св. Неделя, пл. Народно събрание, Народния театър - навсякъде изпочупено, грозно, хаотично и заринато с автомобили.”, заключиха от „Спаси София”.

Макар че древният храм е общо-взето в не чак толкова лошо състояние, проблемът е пейзажът наоколо. Младежи редовно ползват мястото за пиянски сбирки и изхвърлят кенчета от бира, празни бутилки и кутии от цигари наоколо, което загрозява мястото и му придава неприятен вид, показа проверка на репортер на Lupa.bg. Вандали пък си позволяват да къртят камъни от оградата на църквата, необезпокоявани, че могат да бъдат санкционирани.        

Църквата ротонда „Св. Георги” е най-старият и най-добре запазен архитектурен паметник от римско време в София - построена е още в началото на IV в. по време на римския император Константин Велики (управлявал 306 – 337 г.) и разцвета на античния град Сердика. Храмът се намира във вътрешния двор на Президентството, на метри от останките на античната крепост Сердика. Постройката е изключително любопитна -  цилиндрична куполна постройка, изградена върху квадратна основа. Някога  сградата е била използвана за обществени нужди. След признаването на християнството за позволена религия в Римската империя Ротондата се превръща в баптистерий (сграда за покръстване) заради множеството покръствания, които последвали разрешаването на тази религия.

Ротондата е превърната в църква по времето на император Юстиниан Велики (управлявал 527-565 г.) Тогава е направено и първото зографисване и оттогава носи името на  св. великомъченик Георги, пострадал заради вярата си в Мала Азия през III век при император Диоклециан (управлявал 284-305 г.).

През османското владичество, „Св. Георги” е превърната в джамия с име Гюл-джамаси. Християнските стенописи били заличени с бяла мазилка и на тяхно място били изрисувани растителни мотиви.

След Освобождението Ротондата запустява, а след смъртта на княз Александър Батенберг (управлявал 1879 – 1886 г.) е превърната във временен мавзолей. Храмът е реставриран през 1915.

Снимки: Агнес Методиева