„Стадото“ със Захари Бахаров и Иван Бърнев открива Киномания

Филмът на Милко Лазаров ще има световна премиера в Лондон

Култура
13:37 - 05 Септември 2024
2028
„Стадото“ със Захари Бахаров и Иван Бърнев открива Киномания

Третият игрален филм на режисьора Милко Лазаров „Стадото“ ще има своята световна премиера в рамките на официалната селекция на един от най-големите и стари кино фестивали в света – BFI Лондон. Само месец по-късно, на 13 ноември филмът ще открие 38-ото издание на Киномания в Зала 1 на НДК.

„Стадото“ разказва за Али и дъщеря му Тарика, които живеят мирно, но изолирано от общността си в българско село. Тарика е започнала да развива „крила на пеперуда“ – костно заболяване, което е наследила от майка си и което дълго време е будило суеверия в селото. Али подкрепя дъщеря си и е готов да направи всичко, за да я защити, когато нетърпимостта на малкото им населено място се превръща в заплаха.

„От години се интересувам от отношението на обществото към различния човек. Вълнува ме как се поражда усещането за страх от непознатото, ксенофобията и неприемането на невидимото. Обяснявам си тези тревоги на модерния човек с неговото безразличие към Бог. Човекът обаче е Божествено създание“, споделя режисьорът Милко Лазаров.

В ролите на Тарика и Али са Весела Вълчева и Захари Бахаров, а редом с тях на екран гледаме Иван Савов, Иван Бърнев, Валерия Върбанова и Христос Стергиоглу.

Сценарият е дело на Екатерина Чурилова, Симеон Венциславов и Милко Лазаров. Оператор e Калоян Божилов. Сценографията и костюмографията са поверени съответно на Ивайло Петров и Кирил Наумов. Композитор е Пенка Кунева.

38-ото издание на Киномания се организира от Националния дворец на културата и Фондация „Имам идея” с подкрепата на Министерство на културата, ИА „Национален филмов център” и Столична община.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2024 г.