„Св. св. Кирил и Методий“ отплава към Антарктика

Общество
14:13 - 13 Септември 2022
1936
„Св. св. Кирил и Методий“ отплава към Антарктика

Председателят на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции проф. Христо Пимпирев откри днес в София Третата генерална асамблея на консорциума към Европейския съюз - Европолар нет 2.

Това е най-големият консорциум в света, включващ 25 институции, представляващи държавите от Европейския съюз с добре развити полярни програми. Това съобщи проф. Христо Пимпирев.

Основната цел на тази мегаорганизация е да координира и подкрепя европейските научни изследвания в Арктика и Антарктика, както и да съветва Европейската комисия по всички въпроси, свързани с полярните региони.

"Преди няколко месеца Министерският съвет одобри тригодишна Национална полярна програма към Министерството на образованието и науката и България ще се включи в щурма на човечеството в изследването на Арктика, Антарктика и Световния океан със скоро придобития научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий", който се планира да отплава към българската антарктическа база на остров Ливингстън в началото на декември", съобщи проф. Христо Пимпирев.

Полярният изследовател проф. Христо Пимпирев участва също днес и във второто издание на детския научен фестивал "Ало Космос! Говори България", който се организира през целия ден в "София Тех парк".