„Теремин: музика, любов и шпионаж" се качва на Голямата сцена в Народния театър

Спектакълът за легендарния руски учен е на Валентин Ганев, зрителите ще може да свирят на тереминвокс

Култура
15:31 - 17 Май 2021
2813
„Теремин: музика, любов и шпионаж" се качва на Голямата сцена в Народния театър

За първи път от премиерата си един от най-интересните и впечатляващи спектакли на Народния театър – „Теремин: музика, любов и шпионаж" от Петър Зеленка, ще се играе на Голяма сцена. Представлението ни пренася в 30-те години на миналия век в Америка, за да ни запознае с изумителната съдба на един от най-мистичните руски изобретатели – Лев Теремин. То е любимо на зрителите не само заради увлекателния сюжет, но и поради факта, че могат да посвирят в антракта на истински тереминвокс.

Представлението ще се играе на 21 май и 29 юни на Голяма сцена за първи път от премиерата си. 

Постановката на „Теремин: музика, любов и шпионаж“ е на актьора и режисьор Валентин Ганев, и това не е никак случайно, защото по някакъв начин продължава „музикалната“ традиция в неговата актьорска кариера след близо 20 години на сцена с театралния хит „Контрабасът“. Валентин Ганев е възпитаник на елитния руски киноинститут ВГИК и е ученик на легендарния актьор и режисьор Сергей Бондарчук.

Животът на Лев Теремин е наистина достоен за епичен сериал. Руско-съветският учен, изобретател и двоен агент преживява сред разкош и бедност своите 97 години, белязани с гениалност, граничеща с лудост, любов, граничеща с крайно отчуждение, световно признание и падение...

Съзвездие от именити актьори е в екипа на спектакъла: Стефан Додуров в ролята на Лев Теремин, Деян Ангелов, Стефания Колева, Руси Чанев, Николай Гундеров, Ванеса Лу, Гергана Змийчарова, Пламен Пеев, Стефан Къшев, Теодор Елмазов, Благовест Благоев и Валентин Ганев.

Това, което е особено любопитно за зрителите е, че в антракта ще могат лично да пробват как се свири на удивителния безконтактен инструмент тереминвокс – изобретението, което донася световна известност на Лев Теремин. Това е още по-вълнуващо и поради факта, че самият изобретател е учил Владимир Илич Ленин да свири на него, а едни от най-прочутите световни музиканти го използват в своите произведения – Бийч Бойс, Лед Цепелин, Пинк Флойд, Жан-Мишел Жар... На тереминвокс е свирил и самият Чарли Чаплин.

Тереминвоксът, чиито тонове се управляват безконтактно с ръце – лявата контролира силата на звука, а дясната – височината на тона, ще бъде изложен във фоайето на Първи балкон в театъра по време на антракта. Единият от действащите инструменти, които участват в спектакъла, е подарък от самия автор – световноизвестният чешки драматург и писател Петър Зеленка.

През март тази година Българският културен институт в Прага отбеляза Международния ден на театъра, като представи чрез онлайн стрийминг в Чехия пражкото представление „Теремин“ на Дейвицкия театър, както и нашия „Теремин: музика, любов и шпионаж“. Чешката премиера посветиха на своя колега Йосиф Шамли, който бе в екипа на спектакъла, преди да ни напусне.

Петър Зеленка нарича своята пиеса "драматизиран документален филм". Разказ за човек, поробен от историята, без свобода на самоопределяне, поведение и воля. Почти вековният жизнен път на Лев Теремин го среща с изключителни личности на фона на сложния и противоречив двайсети век.

Теремин е интересен пример за човек, който никога не се учи от драматичните събития в живота си. Напротив, те го каляват. Той изпитва на свой гръб и изживява съвсем активно най-лошото, което миналият век може да предложи - Първата световна война, Болшевишката революция, гладът от 1920 година в Русия, Голямата депресия в Америка, комунистическият Гулаг, Втората световна война - но тези събития не се отразяват особено върху него. Той излиза от тях непроменен.

Постановката на „Теремин: музика, любов и шпионаж“ е на Валентин Ганев в сътрудничество с Николай Гундеров, сценографията и костюмите – на проф. Красимир Вълканов, а музиката – на Слав Бистрев („Контрабасът“). Асистент-режисьор е Ирина Иванова, а драматург – Мирела Иванова. Плакатът на спектакъла е дело на Янина Петрова.