„Тесла“ и „Форд“ изтеглят стотици хиляди пикапи заради технически проблеми

Новини
15:44 - 25 Юни 2024
1230
„Тесла“ и „Форд“ изтеглят стотици хиляди пикапи заради технически проблеми

Американската автомобилостроителна компания "Тесла" (Tesla) изтегля над 23 000 от своите електрически пикапи "Сайбъртрък" (Cybertruck) заради технически проблеми, предаде Ройтерс.

Една част от пикапите (11 688) трябва да бъдат ремонтирани, тъй като повреда на предните им чистачки може да намали видимостта за шофьорите и това да увеличи риска от настъпването на пътнотранспортни произшествия. Това се разкрива в документи, депозирани от "Тесла" в Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA). 

В друго съобщение на транспортния регулатор се посочва, че "Тесла" изтегля още 11 383 пикапа "Сайбъртрък", тъй като

е възможно тапицерията на багажниците им да е била неправилно закрепена.

Заради това тя може да се разхлаби и да изхвърчи, създавайки опасност за шофьорите на превозните средства, които се движат зад някой от тези пикапи на "Тесла".

Това е поредният случай, при които компанията изтегля пикапи "Сайбъртрък" заради технически проблеми. Тяхното серийно производство се очаква да започне през идната година, посочва Ройтерс.

От своя страна и американската автомобилна корпорация "Форд" (Ford) изтегля над 550 000 от своите пикапи в САЩ заради технически проблем. 

В документи, депозирани от "Форд" в Националната администрация за транспортна безопасност, се посочва, че скоростната кутия на тези превозни средства изненадващо превключва на първа предавка независимо от скоростта, с която се движи даден пикап. 

Ако настъпи подобна ситуация, шофьорът може да изгуби контрол над управлението, което повишава риска от катастрофа, се посочва в съобщението. 

"Форд" ще изтегли пикапи "Еф-150 " (F-150), модел 2014 година.