„Тойота“ и „Фолксваген“ окончателно напуснаха Русия

Двете компании са продали руските си активи без опция за повторно закупуване

Новини
13:16 - 13 Юни 2023
1867
„Тойота“ и „Фолксваген“ окончателно напуснаха Русия

Японският и германският автомобилостроители "Тойота" (Toyota) и "Фолксваген" (Volkswagen) са прехвърлили техните активи в Русия без възможността да ги откупят обратно, предаде руската държавна информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Сделката за прехвърляне на активи на "Тойота", както и тази с "Фолксваген", не включват опция за обратно изкупуване на производствени обекти", е казал пред РИА руският вицепремиер Денис Мантуров.

Представители на властите в Русия и на ръководството на японската компания заявиха през март, че японският производител на автомобили е прехвърлил собствеността върху своята фабрика в Санкт Петербург, оборудване и земя на руската държавна организация НАМИ, без да разкрива подробности за сделката.

НАМИ, Руският централен институт за изследване и развитие на автомобили и двигатели, вече придоби заводи от "Рено" (Renault) и "Нисан" (Nissan).

На 19 май Volkswagen Group съобщи, че е продал активите си в Русия (завода в Калуга и местните си дъщерни дружества на фирма "Арт-Финанс", която е подразделение на руската автомобилна компания "Авилон".

В края на месец май анализ на Руската централна банка показа, че чуждестранни инвеститори, напуснали Русия след продажбата на руските си активи през дванадесетте месеца до март 2023 г., са изтеглили около 36 милиарда долара от страната. В отговор президентът на Русия Владимир Путин каза, че оттеглянето на западни компании е "късмет на фона на нещастието", тъй като е създало нови ниши за руски производители.