„Тойота” разработва революционен мотор с водород

Актуални новини
16:02 - 22 Април 2021
2198
„Тойота” разработва революционен мотор с водород

Водещият японски автомобилостроител Toyota ("Тойота") съобщи, че разработва нов революционен водороден двигател като част от концепцията за намаляване на емисиите парникови газове.

Новият турбодвигател ще бъде трицилиндров, с обем 1.6 литра, уточнява ТАСС. Той ще работи чрез изгаряне на водород и ще използва модифицирани системи за впръскване и подаване на гориво. По принцип на работата моторът ще наподобява бензинов, но няма да отделя никакви емисии освен малко моторно масло.

Процесът на изгаряне на водорода ще бъде по-бърз, което ще се отразява положително на динамиката на автомобила. "Тойота" се надява да изпробва новата разработка през май, при един от местните етапи на автомобилните състезания в префектура Шидзуока.

"Тойота" вече има опит с водородни двигатели. През 2014 г. компанията представи първи в света сериен автомобил на водород - Mirai ("Мирай"). При този модел обаче задвижването е чрез електромотор, който си набавя необходимата енергия от химическа реакция между водород и кислород, при която се отделя вода. Въпреки че неотдавна бе пуснато второ поколение на Мирай, автомобилът не се ползва с популярност заради високата си цена и неразвитата мрежа от зарядни станции.