„Томас Кук” завлече родните хотелиери със 150 милиона

Новини
06:23 - 26 Септември 2019
5767
„Томас Кук”завлече родните хотелиери със 150 милиона

Фалитът на английския туроператор „Томас Кук” е на път да доведе до банкрут десетки хотели по Южното Черноморие, алармираха от родния туристически бранш.

Загубите за българския туризъм набъбват с всеки изминал ден, като само от вече консумирани, но неплатени нощувки дълговете на „Томас Кук” към родните хотелиери са за внушителната сума от близо 100 милиона лева. Общата загуба за туризма ни се изчислява на поне 150 милиона, а в сметката не влиза и бъдещото сигурно свиване на общия брой продадени пакети за летни и зимни почивки. Според данни на Института за анализи и оценки на туризма, фалиралия английски туроператор е довел между 8 и 10% от чуждестранните туристи, посетили България през последните 5 активни сезона.

Три дни след като туроператорът със 178-годишна история „Томас Кук” прекрати официално своята дейност и предизвика неописуем хаос на международните летища, е известно, че 58 хотела по Южното и Северното Черноморие имат да получават милиони левове от английския туроператор. Реална е опасността родните хотелиери никога да не получат дължимото от британците, тъй като „Томас Кук” няма регистрация за развиване на туроператорска дейност според българското законодателство.

Как обаче „Томас Кук” натрупа толкова солиден дълг към българските хотелиери?

Представители от бранша разказват, че английската компания буквално е извивала ръцете на хотелиери от Слънчев бряг, Несебър, Созопол, Златни пясъци и други популярни морски курорти, притискайки ги за ниски цени на нощувките с обещания за авансови плащания.

„Англичаните работеха поотделно с големите хотелиери, като изискваха от тях да им продават „на зелено” стаи за целия предстоящ летен сезон. Договорите се сключваха още през януари – февруари месец. Ако имаш хотел със 100 стаи на морето, от „Томас Кук” обявяват, че ги изкупуват за периода от 1 юни до 30 август, но дават мизерна цена. 4-звездни хотели продаваха нощувки за по 30 лева на англичаните. Те обаче никога не бяха коректни с плащанията – все закъсняваха. По договор трябва да ти платят авансово част от сумата, но не го правят. Плащат първия транш едва в средата на месец юли, а останалите пари си ги взимаш чак през ноември...Заради това спрях да работя с тази компания – не стига, че ти наемат целия хотел за цял сезон за без пари, а те бавят с месеци, докато ти преведат парите. За съжаление, много колеги продължиха да работят с тях и сега има реална опасност да фалират”, разказва пред Lupa.bg съдържател на верига хотели в Слънчев бряг и Равда.

"Томас Кук" са довели в България 400 000 туристи, предимно от Великобритания. И в момента около 2400 англичани отдъхват в страната ни, като предстои тяхното прибиране

Според думите му, огромен брой хотели в Слънчев бряг, а и по цялото родно Черноморие са застрашени от фалит, тъй като собствениците им обслужват банкови кредити. Имало проблем и със заплатите на стотици ангажирани временно работници в туристическия бранш. „Много служители не са получили последни заплати за август заради фалита на „Томас Кук” и невъзможността на хотелиерите да се разплатят с персонала си. Това също нанася вреди на бизнеса – и без това все по-трудно става намирането дори на камериерки”, жалва се представител на морския туристически бранш от Несебър.

Мастити туристически босове вече стартираха офанзива с искане за нови данъчни облекчения заради фалита на „Томас Кук”. Факт е обаче, че това искане трудно ще мине, тъй като и без това туризма е облаган с най-ниската данъчна ставка в страната – 9%. За сравнение – държавата не иска да намали ДДС-то от 20% даже за книгите и учебниците.

Министърът на туризма Николина Ангелкова вече обяви, че ще съдейства на хотелиерите за предявяване на колективен иск по отношение на техните вземания от „Томас Кук”. Малцина обаче вярват, че родните хотелиери ще си получат парите.

„В случай, че се обяви фактически фалит на „Томас Кук”, българските хотелиери трябва да бъдат потърсени от ликвидатора на фирмата. Той трябва да изясни размера на вземанията, който да бъде вписан в листа на кредиторите”, разяснява председателят на Института за анализи и оценки на туризма Румен Драганов.

Общия размер на дълговете на „Томас Кук” надхвърля 2 милиарда евро.