„Топлофикация-София“ се издължава на „Булгаргаз“ до края на август

Дружеството е натрупало 36 млн. лева дългове за доставка на газ

Новини
12:30 - 19 Август 2019
2360
„Топлофикация-София“ се издължава на „Булгаргаз“ до края на август

На 1 август „Топлофикация – София“ е превела на „Булгаргаз“ 7 млн. лева, а до края на месеца проблемът със задълженията ще бъде решен и тогава ще се изплатят 36 млн. лева. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Елизабет Павлова, говорител на дружеството.

Тя уточни, че задълженията на „Топлофикация – София“ се менят всеки ден тъй като не са прекратени плащанията към „Булгаргаз“.

„Дружеството заплаща консумирания природен газ предварително. Плаща се това, което се предполага, че ще се консумира преди да е получено и след изтичане на периода получаваме изравнителна сметка. В един зимен ден отоплението на столицата с природен газ струва около 2 млн. лева. Това обяснява защо са толкова големи сумите. Неприятното е, че в последните месеци на отоплителния сезон забавиха плащанията си, защото очакваха изравнителните сметки и това доведе до забавянето на плащанията ни към „Булгаргаз““, обясни още Павлова.

По думите й „Топлофикация – София“ разчита на изравнителните сметки и постъпления за произведена електрическа енергия, като в рамките на указания от „Булгаргаз“ срок сумите ще бъдат изплатени.