"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 милиона лева

Задълженията са натрупани за една година

Икономика
07:49 - 12 Август 2019
1864
"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 милиона лева

"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 милиона лева, като тази сума е само част от общия дълг от 120 милиона лева, който столичното дружество има към газовата компания. Това каза пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Тези задълженията са натрупани за една година, след като миналия август Българският енергиен холдинг изкупи изцяло дълга на топлофикацията.

Сега "Булгаргаз" е завела съдебния иск, тъй като съществува риск да не може да плати синьото гориво на своя доставчик - руската компания "Газпром Експорт", уточни Николай Павлов.

"Топлофикация София" на практика е преустановила плащанията за доставен природен газ. Не може "Булгаргаз" и не бива "Булгаргаз" да покрива задължения за своя сметка на клиент, включително и на "Топлофикация София". Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения. Мерките и действията, които прдприемаме, са възможно най-меки и щадящи към "Топлофикация София", като единствената цел е топлофикационното дружество да изплати задълженията до края на август", заяви още шефът на "Булгаргаз".

Николай Павлов каза още, че разговорите с руснаците за промяна на условията по дългосрочния договор за доставка на газ продължават. Целта е до края на годината да се постигне споразумение в резултат, на което от догодина цената на синьото гориво за българския пазар да бъде значително по-ниска.