„Туитър” блокира испански депутат заради „Мъже не могат да забременяват”

Професорът по философия и правист само потвърдил елементарен биологичен факт

Новини
14:02 - 14 Май 2021
2075
„Туитър” блокира испански депутат заради „Мъже не могат да забременяват”

Социалната мрежа Twitter наложи 12-часова забрана срещу профила на професор по философия и право и заместник-председател на консервативната и популистка испанска партия Vox Франсиско Хосе Контрерас, на основание „подбуждане към омраза“.

Контрерас потвърдил един прост биологичен факт, че „мъжът не може да забременее”, с което си навлякъл гнева на социалната мрежа.

„Мъжът няма матка или яйчници”, скандализирал социалната мрежа професорът.

Според обосновката на Twitter за спирането:

„Не е допустимо да заплашвате други хора, да ги преследвате или да насърчавате насилие въз основа на тяхната раса, етническа принадлежност, националност, сексуална ориентация, пол, полова идентичност, религия, възраст, увреждане или заболяване“.

Франциско Контрерас е не само професор в Университета в Севиля и автор на няколко книги, той е и един от най-изявените интелектуалци в испанския парламент.

През август, на годишнината от създаването на Полското движение за солидарност през 1980 г., той публикува своите мемоари и някои разсъждения на полски портал. Сега Twitter не само спря неговия профил, но и го принуди да премахне коментара си, че мъжете не раждат, тъй като бил омразен.

В коментара му не е имало заплахи или омраза, казват негови защитници, но в Испания, „колонизирана от левицата”, цензурата в социалните мрежи е драстична.

Twitter е една от най-яростно проповядващите джендърната идеология платформи.