„Уестингхаус” ще модернизира 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”

Срещу 63,5 млн. лв. компанията се ангажира да им осигури още 30 г. живот

Топ
14:57 - 17 Януари 2020
2709
„Уестингхаус” ще модернизира 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”

Американската компания „Уестингхаус“ съобщава, че е подписала договор с АЕЦ “Козлодуй” за обновлението на 5-ти и 6-ти блок на централата. Подписаният договор е за сумата от 63,5 милиона лв. 

От компанията твърдят, че това ще осигури още по-голяма конкурентоспособност и ефективност в начина на работа на АЕЦ “Козлодуй”.

„Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на нашия клиент и стратегически приоритет за Westinghouse“, казва Тарик Чохо, президент на бизнес звеното за операции по изграждане в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) на Westinghouse.

От „Уистингхаус” обещават да „подкрепят” 5-ти и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” в техните усилия да използват най-добрите налични технологии и да доставят чиста енергия на България „за десетилетия напред”.

„Уестингхаус” се ангажира да подкрепи блокове 5 и 6 на “Козлодуй” в поддържането на платформата Оvation поне още 30 години, като подкрепя плановете на Козлодуй да експлоатира двата блока поне до 2049 г.