„Уотсап“ се съгласи да спазва изцяло правилата на ЕС

От дружеството са обещали да не споделят личните данни на потребителите с трети страни или други фирми от „Мета“

Новини
13:41 - 06 Март 2023
2287
„Уотсап“ се съгласи да спазва изцяло правилата на ЕС

Приложението „Уотсап“ (WhatsApp) ще спазва изцяло правилата на ЕС, като зачита избора на потребителите при промени в договора за ползване на услугата, съобщи Европейската комисия.

Уточнява се, че комисията и собствениците на приложението (Мета) са договорили повишаване на прозрачността.

Дружеството ще улесни потребителите да отхвърлят промени на договора, когато не са съгласни с тях, и ясно ще обясни кога отхвърлянето води до невъзможност за използване на услугата. От дружеството са потвърдили, че личните данни на потребителите не се споделят с трети страни или други фирми, част от „Мета“, включително „Фейсбук“ (Facebook), за рекламни цели. 

През януари миналата година, след сигнал от Европейската организация на потребителите (BEUC) и осем от нейните асоциации-членове, бе изпратено писмо за предполагаеми нелоялни практики при промяната на договора, условия за ползване и политика на поверителност на „Уотсап“. 

Комисията отбелязва, че според неотдавнашно нейно проучване много дружества използват съмнителен подход, като например правят по-трудно потребителят да се отпише, отколкото да се абонира за услуга. Правилата на ЕС предвиждат задължителни ясни правила и условия за използване на услугите, на разбираем език.