„Уроците на Блага“ и "Една провинциална болница" обявени за най-добри български филми

Сценаристът на "Всичко е любов" Боян Папазов получи награда за цялостно творчество от кинодейците

Култура
07:57 - 17 Май 2024
8886
„Уроците на Блага“ и "Една провинциална болница" обявени за най-добри български филми

„Уроците на Блага“ бе обявен за най-добър български игрален филм на Националните награди за кино „Васил Гендов“ на церемония в Народния театър, която се проведе в четвъртък вечерта.

Победителите бяха определени от четири професионални журита за игрално, документално, късометражно и анимационно кино. Водещ на церемонията беше актьорът Иван Бърнев, а сред връчилите статуетки бяха актьорите Деян Донков, Ирмена Чичикова, режисьорите Виктор Чучков, Петър Вълчанов, Лилия Абаджиева и Анри Кулев и пианистът Антони Дончев. 

Наградата за най-добър режисьор на игрален филм отиде при Надежда Косева – за филма „Клопка“, а най-добър документален филм стана „Една провинциална болница“ на режисьорите Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева. Те бяха отличени и за най-добър сценарий за документален филм.

При анимационното кино със статуетка си тръгна „Лодка в дъжда“.

Призът за най-добра главна мъжка роля получи Александър Трифонов – за ролята си във филма „Клопка“, а за най-добра главна женска роля –Ели Скорчева за ролята на Блага в „Уроците на Блага“. С отличие за поддържащите роли в двете категории си тръгнаха актьорите Розалия Абгарян и Ивайло Христов за филмите „Уроците на Блага“ и „Записки по едно предателство“.

Наградата за цялостно творчество бе връчена на Боян Папазов, сценарист на филма „Всичко е любов“ и редица други български заглавия. 

Съюзът на българските филмови дейци отличи с призове филми и кино творци в общо 36 категории. 

Дни преди официалната церемония, в Дома на киното се проведе Националният фестивал за българско кино „Васил Гендов“, на който бяха излъчени всички над 90 номинирани филма. Над 4500 зрители влязоха в салона от 1 до 13 май, за да видят заглавията от селекцията за игрално, документално и анимационно кино за 2024 година.