„Върджин Aтлантик“ ще изпълни първия трансатлантически полет с нулеви емисии

„Боинг 787“ ще прелети от „Хийтроу“ до „Джей Еф Кенеди“ на отработени мазнини

Новини
14:24 - 16 Декември 2022
2426
„Върджин Aтлантик“ ще изпълни първия трансатлантически полет с нулеви емисии

Британската авиокомпания „Върджин Aтлантик“ (Virgin Atlantic) ще извърши първия трансатлантически полет с нулеви емисии, обяви британското транспортно министерство, цитирано от ДПА. 

Авиокомпанията е получила 1 милион британски лири (1,2 милиона долара) правителствено финансиране, за да може полетът със самолет „Боинг 787“ (Boeing 787) от лондонското летище „Хийтроу“ до нюйоркското „Джей Еф Кенеди“ идната година да използва устойчиво авиационно гориво (SAF) вместо керосин. 

„Върджин Aтлантик“ и партньорите ѝ ще вложат финансиране в подобен обем.

Очаква се устойчивото авиационно гориво да се произвежда основно от отработено масло и мазнини като използвано за готвене олио.

Устойчивото авиационно гориво намалява въглеродните емисии с над 70 на сто в сравнение с керосина.

Използването му в съчетание с кредити за премахване на въглерод ще направи полета „чисто нулев“, според транспортното ведомство. 

Полетът вероятно ще бъде извършен към края на 2023 година без платили билети пътници на борда.

Търговските полети понастоящем могат да използват устойчиво авиационно гориво, ако то е смесено със стандартно авиационно гориво до 50 на сто.

„От десетилетия полетът от Лондон до Ню Йорк символизира способността на авиацията да свързва хора и да стимулира международния напредък“, заяви британският транспортен министър Марк Харпър.

„Сега този маршрут ще бъде в предните редици на съкращаването на въглеродни емисии при летене“, добави той.

„С този полет не само ще проправим пътя за бъдещите поколения, но и ще покажем колко можем да постигнем, когато работим заедно с обща цел“, подчерта Харпър.

Според правителството устойчивото авиационно гориво е от ключово значение за декарбонизацията на авиацията и властите имат амбицията във Великобритания да бъдат изградени най-малко пет промишлени завода в търговски мащаб до 2025 година като част от стратегията за нулеви емисии.

Производството на зелено гориво понастоящем е няколко пъти по-скъпо от това на керосина.

Главният изпълнителен директор на „Върджин Атлантик“ Шай Вайс заяви, че това предизвикателство свидетелства за важната роля, която устойчивото авиационно гориво трябва да изиграе за декарбонизацията на авиацията, и са необходими спешни колективни действия, за да се увеличи производството и то да се използва в глобален мащаб.