„Възраждане“ и крайнодясната „Алтернатива за Германия“ правят нова група в ЕП

Парламентарното обединение ще се казва „Суверенистите“

ЕС
17:40 - 23 Юни 2024
4500
„Възраждане“ и крайнодясната „Алтернатива за Германия“ правят нова група в ЕП

Германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“, която има 14 депутати прави нова група в Европейския парламент. Част от нея ще бъде и „Възраждане“ с нейните трима евродепутати Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова. Това съобщи "Шпигел", позовавайки се на имейл до парламентарната администрация.

Крайнодясната политическа група в Европейския парламент (ЕП) „Идентичност и демокрация“, в която е "Национален сбор" на Марин Льо Пен, изключи "Алтернатива за Германия" през май. Това доведе до търсенето на възможност за създаването на нова група.

Минималният брой членове за образуване на политическа група е 23, като трябва да са представени най-малко 1/4 от държавите членки на ЕС.

Представител на „Алтернатива за Германия“ е поискал стая за 100 души и кетъринг за „учредителното събрание на нова парламентарна група“.

Според информацията тя ще се казва „Суверенистите“.

Част от нея ще бъде и крайнодясната румънска партия „SOS Румъния“ на Диана Шошоака, която има двама евродепутати. В новата група от Испания ще бъде крайнодясната партия „Партито свърши“, която има трима евродепутати.

Гръцката консервативна парти НИКИ („Победа“), полската партия Конфедерация „Свобода и независимост“, словашката партия „Движение Република“ и унгарската Движение „Наша родина“ ще бъдат част от групата, допълва „Шпигел“.

Приоритетите

Според „Шпигел“ в основата на новата група в Европейския парламент е „Софийската декларация“, подписана от някои от гореизброените партии след организирания от „Възраждане“ форум „Новите лидери на Европа“.

Те се обединяват около няколко приоритета в следващия мандат на Европейския парламент:

* Европа трябва да спре да бъде икономическо пространство, доминирано от интересите на международни корпорации и финансови институции. Нашият континент трябва да бъде политическо пространство на отношения и връзки между равноправни и суверенни държави.

* Трябва да бъде спряна властта на безотчетната бюрокрация.

* Демократичната власт е у гражданите и те, а не брюкселските бюрократи, трябва да решават как искат да живеят.

* Трябва да бъде спряна войната в Европа – чрез мирни преговори. В основата на европейската цивилизация е мирът. Затова европейските държави трябва да се превърнат в самостоятелен и силен фактор в международната политика.

Групата на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ) в Европейския парламент ще бъде ръководена от Рене Ауст, след като водещият им кандидат за евродепутат Максимилиан Кра беше изключен от нея.

Кра беше в центъра на няколко скандала, включително твърдения за приемане на средства от Русия и Китай. Освен това бивш високопоставен съветник на Кра беше арестуван по обвинения, че е шпионирал в полза на Китай.

Максимилиан Кра направи крайно противоречиви изказвания пред италиански вестник, в които заяви, че не всички членове на печално известните нацистки отряди „Ес Ес“ са били престъпници.