„Верея“ напуска Пловдив, стотици остават без работа

„Обединена млечна компания“ прекрати дейността си под тепетата, мести се в Сливен

Новини
14:06 - 16 Август 2024
10215
„Верея“ напуска Пловдив, стотици остават без работа

Окончателно е била прекратена дейността на един от големите млечни заводи у нас - този на „Обединена млечна компания“ в Пловдив, съобщава "Марица".

В началото на миналата година дружеството, известно с брандове като "Верея", "Верея Чудно" и "Фибела", беше придобито от "Тирбул" - дъщерно дружество на гръцката HellenicDairies.

Новият собственик, който продава продукти под марката Olympus в 47 държави, изгради нов завод в Сливен и сега продуктите на ОМК излизат от него.

Според пловдивското издание мощностите за прясно и кисело мляко и сирене са демонтирани от старата фабрика, а персоналът от близо 200 служители - съкратен. По-късно от публикация в "Капитал" стана ясна и съдбата на индустриалния парцел - бил е придобит за 16 млн. лева от "Галакси Инвестмънт Груп", които вече имат един комплекс с жилища, офиси, магазини и заведения в съседство.

ОМК беше наследник на съществуващото още от 50-те държавно дружество "Млекоснабдяване", като то обединяваше заводи в няколко града, но в крайна сметка производството се запази само в Пловдив. От 2003 г. млечната компания минава през няколко различни (предимно гръцки) собственици, последният от които беше Delta Foods.

Именно той продаде дружеството на HellenicDairies, като новото обединение (което запазва името ОМК) е с годишен оборот от близо 200 млн. лева и така категорично оглавява млечния сектор у нас.

От интервю на директора на сливенския завод Деян Камаринчев се разбира, че сумата по тази сделка е била 70 млн. евро. Инвестицията в новия завод също е значителна - 23 млн. евро.

"Едно от най-значимите преимущества на преместването в Сливен е близостта до българските ферми, от които купуваме сурово мляко.

(...) Фабриката в Пловдив беше разположена в границите на града, което поставяше значителни ограничения за бъдещо разширяване поради липса на пространство. С преместването в Сливен оперираме извън града, в по-естествена и просторна среда", посочи той.

Макар портфолиото от продукти да се разширява, в Сливен с помощта на високата степен на автоматизация работят по-малко хора - 140.

"В Пловдив имах честта да се срещна с изключителни хора и професионалисти. За съжаление, много от тях са живели в Пловдив през целия си живот и преместването в Сливен не е възможно. Все пак продължаваме да работим с по-голямата част от екипа на "Верея" от "Продажби и маркетинг", коментира в тази връзка Камаринчев.