„ВиК“ – Силистра завърши проект за близо 80 млн. лв.

У нас
17:38 - 28 Декември 2023
1684
„ВиК“ – Силистра завърши проект за близо 80 млн. лв.

„ВиК“ – Силистра завърши проект за близо 80 милиона лева, чиято основна цел бе подобряване на водоснабдяването.

Доизградени бяха и реконструирани над 100 км „ВиК“ мрежа и довеждащи водопроводи в Силистра, Тутракан и селата Айдемир и Калипетрово.

От водоснабдителното дружество отчитат вече 10 % намаляване на загубите на вода, съобщи енергетикът инж. Милен Боянов и допълни, че целите на проекта са повече от това - намаляване на експлоатационните разходи и надеждност на водоподаването.

Става въпрос за подмяна на съоръжения поставени 70-те и 80-те години на миналия век.

В същото време цената на водата в Силистра скача от 1 януари с 47 стотинки с ДДС и става 5,76 лв. Увеличението обаче е извън бизнес плана на дружеството, обясни директорът му инж. Тошко Тодоров:

"Цената на водата не се постига по някакво наше желание или предложение, а е зададена като държавна политика. Ако има инфлация, цената се увеличева служебно с процента ан инфлацията".

А заради водния цикъл „ВиК“ – Силистра има нанесени финансови корекции от стойността на проекта в размер на 25 % - над 15 млн. лв., които обжалва в съда и заради които от МФ са отпуснали заем, за да бъдат завършени разплащанията по дейностите. От „ВиК“ са категорични, че новата цена на водата няма да плаща глобите.