„Волво“ спира производството на дизелови коли

Това ще се случи в началото на 2024-та

Новини
17:08 - 19 Септември 2023
2227
„Волво“ спира производството на дизелови коли

Volvo скоро ще се сбогува с дизеловия двигател, тъй като всички модели с дизелови двигатели ще бъдат спрени от производство до началото на 2024 г.

Автомобилният производител направи съобщението по време на Седмицата на климата в Ню Йорк със следното изявление: "След няколко месеца ще бъде произведен последният автомобил Volvo с дизелов двигател, с което Volvo Cars ще се превърне в

един от първите производители на автомобили, които ще предприемат тази стъпка".

Като основни причини за решението си да се откажат от дизеловите двигатели Volvo посочи променящото се пазарно търсене, по-строгите правила за емисиите и фокуса си върху електрификацията. Въпреки че дизеловите двигатели отделят по-малко CO2 в сравнение с бензиновите, те отделят повече азотен оксид (NOx), който има отрицателно въздействие върху качеството на въздуха.

Най-новият 2,0-литров турбодизелов четирицилиндров двигател на Volvo е с мощност между 148 к.с. и 232 к.с. в зависимост от варианта (D3, D4, D5). Дизеловият двигател се предлага с един или два турбокомпресора и дори получи мека хибридна технология за подобряване на екологичните си показатели. Volvo признава, че някога дизеловите двигатели са били техният хит в Европа, но сега са заменени от електромобилите и хибридните модели.