„Ягуар” на ток върви без шофьор

I-PACE се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди

Техномания
11:07 - 09 Ноември 2019
2621
„Ягуар” на ток върви без шофьор

Инженерите на Jaguar Land Rover тестваха самоуправляващ се прототип I-PACE по пътищата в Дубай. Автономната машина премина през редица успешни изпитания и демонстрира най-новите технологии за самоуправляващи се превозни средства, осигурявайки поглед към бъдещето на мобилността, съобщи autobild.bg.

По този начин автомобилният производител още веднъж се ангажира да създава все повече автономни, свързани, електрически и споделени автомобили (ACES) в бъдеще. Чрез тази инициатива компанията се доближава с една стъпка по-близо до мисията „Дестинация Нула“, имаща за цел по-безопасен живот и по-чиста природа. 

Изцяло електрическият ягуар I-PACE беше избран да премине тестове за автономност поради неговите екологични показатели. Прототипът на модела е оборудван с допълнителни радари, камери, датчици и система за разпознаване на светофари. Той е в състояние автономно да потегля и ускорява до магистрална скорост с помощта на системи, които следят трафика по предварително зададен маршрут чрез карта с висока резолюция.

„Jaguar Land Rover споделя едни цели с правителството на Дубай по отношение на мобилността и устойчивостта. Искаме да направим движението по пътищата по-безопасно, да спестим времето, което прекарваме в шофиране, и да намалим вредата, която нанасяме върху природата, докато пътуваме“, коментира Брус Робъртсън, управляващ директор за регион Близкък Изток и Северна Африка.“ По време на Световния конгрес за автономни автомобили в Дубай експерти анализират същите изключително важни предизвикателства.

Ягуар I-PACE е разработен от самото начало като изцяло електрически автомобил, като предлага аеродинамичен, ефективен дизайн и интериорно пространство за петима души и техния багаж.

Задвижването е на четирите колела посредством два електромотора, разработени от Jaguar, с максимална мощност от 400 к.с. и въртящ момент от 696 Нм. Литиево-йонната батерия на електромобила е с капацитет от 90 кВтч и осигурява пробег до 480 км.

С уникална алуминиева конструкция за върхова здравина на купето и с разпределение на масата в съотношение 50:50 между предна и задна ос I-PACE предлага възможност за ускорение от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди. Важно е да се отбележи, че автомобилът разполага със система за бързо зареждане, която гарантира заряд от 0 до 80% за 40 минути и 100 километра пробег за 15 минути.