„Януари“ тръгва по кината в Англия, Берлин и Виена

Актуални новини
19:54 - 25 Януари 2023
1975
„Януари“ тръгва по кината в Англия, Берлин и Виена

"Януари" по пиесата на Йордан Радичков тръгва по кината в Англия, Берлин и Виена, съобщават от екипа на филма.

На 24 януари вечерта първият игрален филм на Андрей Паунов имаше своята гала премиера и в Barbican Center, в Лондон, след като от петък тръгна по кината в цяла България.

Прожекцията бе последвана от дискусия между зрителите и режисьора, звездата в главната роля - Самуел Финци и съсценариста Алекс Барет.

От 27 януари "Януари" ще започне да се дистрибутира в избрани артхаус кина в цяла Англия.

"Януари" е международна копродукция между България, Португалия и Люксембург, където е осъществена и постпродукцията на филма. Операторът е звездата на новото португалско кино Вашку Виана, а останалата част от екипа му са от Португалия и Бразилия.

"Макар "Януари" на Радичков да е възприемана от нас като една много българска, много вкоренена в манталитета ни история, тя всъщност е универсален разказ за живота и смъртта, за търсенията на всеки един от нас и за въпросите, на които все не можем да намерим отговори или старателно се опитваме да не ги намерим.

Опитахме да направим филм-изживяване, който не е толкова фокусиран върху съдържанието, а върху предаването на една емоция и една атмосфера, която да въздейства независимо дали разбираме диалога, или не. Този филм не е правен само за българи. Затова съм много щастлив от отклика, който получаваме в Англия", каза Андрей Паунов преди премиерата в Лондон. 

На 26 януари филмът му ще бъде показан за пръв път и в ACUD, Берлин, а на 28 януари - в Kinokulturhaus, Виена.

В лентата участват още Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Борко Чучков, Леонид Йовчев и Малин Кръстев.