„Юлиан е русалка“ или нека джендърясването на децата продължи

Новини
16:15 - 26 Май 2022
8746
„Юлиан е русалка“ или нека джендърясването на децата продължи

„Юлиан е русалка“, дебютната книга на американската писателка и илюстраторка Джесика Лъв, прави ви премиерата си днес на българския пазар. Всъщност изданието е безплатно, както се полага на всички приобщаващи и зарибяващи продукти.

Детското книжле се издава от фондация GLAS - основен организатор на гей парада в София, а шефът на фондацията е сред лицата, които уредиха с държавно финансиране скандалната транс изложба „Другите българки“.

Поредното джендър зарибяване, насочено към най-малките, е с финансова подкрепа - каква изненада! - предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Един ден малкият Юлиан вижда в метрото няколко русалки. Вдъхновен от тях, той си създава вкъщи с подръчни материали костюм, който прилича на техните. Когато баба му го вижда, тя не му се скарва, а го подкрепя – но по-голямата изненада за Юлиан тепърва предстои. Книгата разказва за едно момче и неговата баба, но е история и за това как изглеждаме в очите на хората, които ни обичат.

Критици определят книжката и като една от най-прогресивните илюстровани книги в последното десетилетие, обединявайки в едно темите за толерантност към ЛГБТИ хората, джендър идентичността, с черни и латино персонажи, каквито липсват често в изданията за деца. 

Да напомним, че на тазгодишния София прайд за пръв път ще има обособена детска сцена, „на която родители ще могат да прекарат време с децата в забавления, куклен театър, фокуси и с помощта на професионални аниматори“, според обяснението на организаторите.

„Апелирамe към организаторите на мероприятието и към всички останали участници в него, да съхраним децата, като не ги въвличаме в такива събития, които са относими към пълнолетни лица, достигнали своето развитие и посока на сексуална ориентация.

„В Закона за закрила на детето е посочено, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие“, се казва в позиция на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). От ДАЗД са уведомили кмета на Столична община да бъдат предприети действия за гарантиране правата на детето, във връзка със събитието”.

Остава неясно кога ще предложат на малчуганите и адекватно сексуално образование, предвид върлуващата маймунска шарка по света, за която засега е известно, че се разпространява предимно сред общностите, които веят знамена в цветовете на дъгата.