„Зара“ вдига заплатите с 20%, ама в Испания

Работната сила на корпорацията „Индитекс“ възлиза на около 165 000 души, заети в 6477 магазина в 177 страни

Новини
15:18 - 10 Февруари 2023
3518
„Зара“ вдига заплатите с 20%, ама в Испания

Испанската верига за дрехи и аксесоари „Индитекс“ (Inditex), която притежава марката „Зара“, ще увеличи средното възнаграждение на служителите си в Испания с 20 процента.

Това е било договорено по време на трудови преговори, провели се снощи, между компанията и испански синдикати, предаде Ройтерс. Днес, след обявяване на повишението на заплатите, акциите на „Индитекс“ (Inditex) се сринаха с 4,7 процента.

Двата най-големи испански синдиката Синдикалната конфедерация на работническите комисии (CCOO) и Общият съюз на трудещите се (UGT), обявиха, че са постигнали съгласие в преговорите с работодателя за ръст на заплатите.

Според Общия съюз на трудещите се заплащането ще се повиши с до 40 процента в някои части на страната.

Работната сила на корпорацията „Индитекс“ възлиза на около 165 000 души, заети в 6477 магазина в 177 страни по света,

а една трета от целия персонал е базиран в Испания.

Компанията отказа коментар на запитване по въпроса от страна на Ройтерс.

В споразумението, подписано от ръководството на компанията и синдикатите, до което агенцията е получила достъп, пише че, увеличението на заплатите е част от „процес на хомогенизиране“ на условията на труд за персонала в различните марки на „Индитекс“.

Наред със „Зара“, компанията притежава още осем марки в Испания, сред които „Масимо Дути“ (Massimo Dutti), „Пул енд Беър“ (Pull & Bear) и „Бершка“ (Bershka).

„Заплатите на работниците в магазините на „Индитекс“ бяха много ниски на някои места в Испания“, каза Алваро Кахигал, лидер на Общия съюз на трудещите се.

„Надяваме се, че това ще бъде прецедент за други търговски вериги“, добави той.

В изявление Испанската конфедерация на фирмените сдружения (CEOE) приветства споразумението, но предупреди, че прекомерни увеличения на заплатите могат да провокират втора инфлационна вълна.