„Защото обичам лошото време“ - смело и чаровно пътуване към морето и любовта

Дебютният игрален филм на Яна Лекарска излъчва топлина и нежност и провокира зрителя да потърси щастието като мине през призраците на миналото

Култура
22:01 - 04 Април 2024
18059
„Защото обичам лошото време“ - смело и чаровно пътуване към морето и любовта

Дали любовта, без която не можем, е една и съща за всички или всеки от нас има своя? Преди да си отговорите на този въпрос се впуснете в едно дръзко, красиво и романтично кино пътуване като гледате новия български игрален филм „Защото обичам лошото време“ с Неда Спасова и Владимир Михайлов в главните роли. И вероятно след като изминете това емоционално и с неочаквани житейски обрати пътешествие с техните герои Ирина и Борис може би за себе си ще намерите отговор на този важен въпрос.

В дебютния игрален филм на режисьора и сценарист Яна Лекарска двамата обичани актьори влизат в образите на Ирина и Борис - приятели, които не са се срещали от над 20 години, а сега случайно се озовават по едно и също време в малкото китно крайморско градче, където са прекарвали летата си заедно като деца.

Героите на Неда и Владо се връщат в миналото си, изтупват от праха дълбоко заровени семейни мистерии, откриват неочаквани истини за родителите си и за семейните си приятели, за да осъзнаят и да разберат по-добре настоящето. И сякаш пречистени и помъдрели, простили минали грехове, продължат напред в бъдещето в търсене на щастието и без над тях да тегне сянката на миналото. И да дадат шанс на истинската любов, която всъщност може би преоткриват един към друг. 

Неда Спасова, Елени Декидис, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева и Яна Лекарска на гала премиерата на "Защото обичам лошото време"

И един друг въпрос, зададен от Борис към Ирина, минава като тънка червена линия във филма: „Винаги ли правиш това, което се чака от теб?". Този въпрос би провокирал зрителя да се замисли дали не е подвластен на хорското мнение и дали тази зависимост не го тласка непрекъснато да стои в статуквото и да не смее да разчупи предразсъдъците. Дали този страх от промяна не му пречи да намери истинското си аз, това аз, което събаря стени, което го прави щастлив, което сваля маската на фалшивото и скучно ежедневие и намира смисъл в живота.

„Защото обичам лошото време“ е по-камерен филм, който излъчва топлина и нежност, а зад привидно мрачното заглавие се крие светлина и надежда. Пасторалната романтика и искрената носталгия по детството, които се усещат във филма, не го правят тъжен или сладникав, а по детски искрен и чист.

Чрез старите морски къщи, чрез вехтите кутии с писма и ретро предмети авторите на филма сякаш ни подтикват да спрем за малко забързания си начин на живот, да успокоим егото, може би да се върнем към детското си любопитство, незлобливост и безпогрешната детска интуиция да разпознаваме истинските неща и правилните хора в живота ни.

Дали бягството от миналото е решение на проблемите? Или напротив - бягството позволява на сянката на миналото да тегне над теб? И може би, за да се освободиш от нея, трябва смело да се върнеш за малко назад, да се срещнеш очи в очи с тайните си и да ги решиш по най-добрия възможен за теб начин.

Режисьорът Яна Лекарска е учила режисура в Южна Корея и е живяла там и със сигурност това й е повлияло много за създаването на "Защото обичам лошото време" - и като сценарист и режисьор да внесе в историята една по-особена източна светлина, мъдрост, дори традиции на взаимоотношения между хората с повече грижа, уважение, чистота, с известна външна студенина, но под която всъщност се крие сърдечност и съпричастност. Тези черти Яна Лекарска придава и на героите на филма.

Неда Спасова и Владимир Михайлов са неин прекрасен избор за екранна двойка, чрез която тази красива любовна история оживява на голям екран.

Владо и Неда имат изключително силно актьорско излъчване, между тях има красива екранна химия и зрителите ги харесаха като двойка още със съвместното им участие в популярен сериал. Най-вероятно опитът в съвместни продукции и тяхното вече изградено филмово партньорство са помогнали на двамата утвърдени актьори напълно достоверно да изградят отношенията между техните герои - хора, които се познават като деца, но не се виждали 20 години.

На пръв поглед Ирина и Борис са различни. Тя е чаровна, по детски емоционална, романтична, спонтанна, образована и със стабилна кариера. Той е архитект, който работи във Франция, избягал от миналото си в България, интелигентен, възпитан, привидно по-хладен и дистанциран, понякога дори арогантен, но зад тази маска се крие един сантиментален и грижовен кавалер. 

Всъщност героите на Неда Спасова и Владимир Михайлов, привидно щастливи в настоящия си живот, търсят себе си и своето щастие, търсят топлина и разбиране. И всеки от тях, по различен път, се помирява с миналото си и отваря сърцето си за любовта. За любовта, без която не можем...

Владимир Михайлов заедно с Елени Декидис и Боряна Пунчева

"Защото обичам лошото време" бележи голямото завръщане в киното на любимата на поколения българи актриса Боряна Пунчева, която след знаковите си изпълнения в „Дами канят“ и „13-ата годеница на принца“, сега прави впечатляваща роля като мистериозната г-ца Теменуга. 

Боряна Пунчева внася нотка аристократизъм в пасторалната романтика и чрез известната актриса и с реплики от легендарни български кино класики авторите на филма правят хубаво намигване към доброто старо родно кино и припомнят за страхотните актьори от предишните поколения. 

Със силно комедийно присъствие, този път на голям екран, се включва и Елени Декидис, която зрителите ще видят като сладката бременна магазинерка Мария. Героинята на Елени Декидис завладява с неподправено чувство за хумор, с ирония и самоирония, със забавна игра и лъчезарни усмивки.

Ролята на бохема рибар Димо пасва като ръкавица на кино ветерана Веселин Ранков, чийто герой показва едновременно твърдост на характера, но и невероятна сърдечност. А невероятният Иван Бърнев има специално участие в тази кино история.

Камерата на талантливия оператор Младен Минев се завърта из райските гледки на живописното българско Южно Черноморие - Варвара, Ахтопол, Синеморец, плажа “Перла” край Приморско.

„Защото обичам лошото време“ грабва и със звездния актьорски екип, доказал своя талант през годините, със смислената романтична история, с хумора и иронията, с безкрайно красивите и въздействащи морски гледки и с прекрасната и любима българска музика, която звучи във филма и която докосва зрителите от различни поколения, дори и те да не са заклети фенове на рока и на естрадата.

 

Владимир Михайлов и Неда Спасова изпълняват главните роли в "Защото обичам лошото време"

Приживе големият композитор Борис Карадимчев пожелал да напише музиката към филм на Яна Лекарска.

За съжаление той отлетя от този свят, но режисьорката остава вярна на желанието на маестрото и на своето обещание и включва в саундтрака на филма песни, написани от Борис Карадимчев: новата версия на „Любовта, без която не можем“ на „Тангра“, „Моя любов“ на Богдана Карадочева и „В някой час“ на Маргарита Хранова.

В „Защото обичам лошото време“ звучи и хитът на Веселин Маринов „Един миг от рая“, на фона на който зрителите ще видят колоритно танцово и актьорско изпълнение на Неда Спасова, която мие прозорците на семейната си морска вила.

Екипът на филма заедно с поета и автор на хита "Любовта, без която не можем" Александър Петров, с музикантите от "Тангра" и с Никеца

Сингълът на Владо Михайлов и неговата група REWIND „Луд по теб“ също внася интересен и характерен музикален ритъм на филма. Тази песен звучи и в официалния клип на филма, режисиран от Яна Лекарска и от страхотния Кирил Добрев, който стои зад голяма част от музикалните клипове на Владимир Михайлов.

Във видеото са преплетени лирични кадри от „Защото обичам лошото време“ с фантастичното изпълнение на REWIND. Кадрите от филма се прожектират върху кино екран в студио, а тези кадри осветяват музикантите и рисуват по техните лица и тела. По думите на Яна Лекарска ефектът е почти сюрреалистичен.

Владо Михайлов на премиерата на филма заедно с продуцентите братя Калинови, Неда Спасова и Яна Лекарска

„Защото обичам лошото време“ е във всички български кина от 5 април. Ден преди това се състоя и гала премиерата на филма, която събра близо 500 зрители в едно от кината в столичен мол. По червения килим минаха актьорите от филма Неда Спасова, Владимир Михайлов, Елени Декидис, Боряна Пунчева, както и сценаристът и режисьор Яна Лекарска, продуцентите братя Калинови.

Сред гостите бяха много популярни личности, сред които актьорите Китодар Тодоров и Владимир Зомбори, легендарните група „Тангра“, поетът и автор на хита „Любовта, без която не можем“ Александър Петров и Маргарита Хранова, рокаджията и актьор Николай Воденичаров-Никеца, световната шампионка по художествена гимнастика и тв водеща Симона Пейчева и много други.

"Защото обичам лошото време" грабна Наградата на публиката на София Филм Фест през март


След като спечели Наградата на публиката на София Филм Фест през март, часове преди премиерата стана ясно, че „Защото обичам лошото време“ е отличен с номинации за Най-добър филм, Най-добър сценарий, Най-добра мъжка роля на Владимир Михайлов, Най-добра женска роля на Неда Спасова и Най-добър дебют на ежегодните награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“, които ще бъдат раздадени в средата на май.

След като изгледат "Защото обичам лошото време" вероятно на мнозина зрители ще им се прииска да се пренесат в лошото време на Ирина и Борис, да отидат до морето, да чуят и да усетят не само шума на вълните, но и тяхната пречистваща и зареждаща енергия, за да направят едно пътешествие към себе си, към миналото, да преоткрият детството си и някои истини и да продължат напред окрилени и с ясната мисъл, че собственият ти живот е преди всичко в твои ръце. И че промяната не е страшна. По-трудното е да стоиш на едно място и да не правиш нищо, за да си истински щастлив.

Както знаем, след дъжда винаги изгрява слънце, а много често и дъга озарява мълниеносното сиво небе. И тогава дори и най-големите неромантици няма начин да не заобичат лошото време.