„Зелените коридори” работят в 20 града

Актуални новини
09:30 - 08 Май 2021
2741
„Зелените коридори” работят в 20 града

Продължават да работят и откритите в края на април центрове за ваксиниране срещу Covid-19. По данните на Единния информационен портал днес ще се правят имунизации в пунктовете в 20 областни центъра в страната.

В 9 часа отварят врати временните имунизационни пунктове в големите столични болници. До 13 часа ще се приемат желаещи във Военномедицинска академия, а до 17 часа - в "Пирогов" и в Александровска болница. Пунктът в болница "Света Анна" ще работи от 17 до 18 часа, информира БГНЕС.

Гражданите, чийто ден за поставяне на втора доза ваксина съвпада с празничен (или почивен) ден и са възпрепятствани да посетят имунизационен пункт, могат да бъдат имунизирани на 10-ти май.

Вторите дози ще се поставят в имунизационните пунктове, в които гражданите са получили своята първа доза ваксина. В случай че бъде създадена друга организация на ваксинационния процес в съответния пункт, лицата ще бъдат уведомени от РЗИ къде и кога могат да получат втората си доза.

Гражданите, които са направили своята регистрация в електронния портал за имунизиране срещу COVID-19 в периода 30 април – 09 май, ще бъдат уведомени от съответната РЗИ в кой имунизационен пункт следва да се явят, за да получат първа доза ваксина. В този период пунктовете ще поставят ваксината на AstraZeneca (Vaxzеvria).

Гражданите, попадащи във фазите на Националния ваксинационен план, на които предстои поставяне на първа доза ваксина срещу COVID-19 в периода 30 април – 9 май, също ще получат уведомление от РЗИ.

От 10 май гражданите, записани чрез електронния портал за регистрация на ваксинация срещу COVID-19, ще могат да заявят и получат предпочитания от тях вид ваксина – иРНК или аденовирусна. За всички пунктове ще бъдат осигурени количества от двата вида лекарствени продукти.