„Жокера“ разтресе Гърция

Политическа буря се разрази в страната след полицейска акция в кино, при която 20 непълнолетни младежи не бяха допуснат да гледат касовия трилър

Новини
12:49 - 22 Октомври 2019
1881
„Жокера“ разтресе Гърция

Остра разпра между гръцки политици се разрази през последните дни заради полицейска акция в кино, с която близо 20 непълнолетни младежи не бяха допуснат да гледа касовия психологически трилър „Жокера“, предаде електронното издание „Юрактив“, цитирано от БНР.

Инцидентът предизвика гняв в социалните медии, като хиляди потребители осъдиха акцията, определяйки я като „фашистка“ и „авторитарна“.

Филмът е сметнат за подходящ само за пълнолетни в Гърция, докато в други страни препоръката варира за над 12 до 18-годишна възраст.

Според гръцки медии двама служители на министерството на културата са поискали полицията да се намеси. Официално министерството на знае за подобно искане.

Проблемът възникна заради закон от 1937 г., който бе обновен през 2010 г. Той предвижда механизъм за рейтинг на филмите и глоби за служителите на кина, които пускат в залите непълнолетни.

Опозиционната лява партия СИРИЗА обвини правителството на консервативната „Нова демокрация“ в прекалено политизиране. От друга страна СИРИЗА управляваше в продължение на почти 5 г. и можеше да промени закона.

В опит да успокои напрежението министърът на гражданската защита Михалис Хризохоидис заяви, че ще гледа филма с 15-годишния си син.

Министърката на културата Лина Мендони даде пресконференция, на която разкритикува престараването на свои подчинени, които извикали полиция. Тя осъди и бившия премиер Алексис Ципрас заради „политизиране на инцидента“.

Впоследствие стана ясно, че министерството действително е предупредило преди 20 дни кината в цялата страна да не допускат непълнолетни.

От СИРИЗА заявиха, че не става въпрос за изолиран инцидент и че правителството тласка страната в крайно консервативна посока.