Бебе и още 4-ма загинаха при мощна буря на гръцки остров (ВИДЕО)

Природното бедствие повреди десетки къщи и блокира пътища на Евбея

Актуални новини
16:38 - 09 Август 2020
1471
Бебе и още 4-ма загинаха при мощна буря на гръцки остров (ВИДЕО)

Трима души - баба, дядо, и бебе и още двама загинаха вследствие на наводнения, причинени от проливни дъждове на гръцкия остров Евбея, предаде АФП. Природното бедствие повреди десетки къщи и блокира пътища в неделя сутрин.
 
Семейството на починалото дете е живяло в къща в село Политика, починалото бебе е било на 8 месеца. Родителите му са невредими.
 
Часове по-рано спасителните служби се отзовали на сигнал за възрастни мъж и жена в безсъзнание, живущи в различни къщи в същото село. Впоследствие здравните власти съобщиха, че 80-годишните жители на селото са починали.
 
"Петима души са загинали, а двама са безследно изчезнали", заяви заместник-министърът по гражданска защита Никос Хардалиас.
 
Премиерът Кириакос Мицотакис изрази своята "дълбока болка за загубата на животи" и заяви, че ще посети острова, вторият по големина в Гърция след Крит, в понеделник.
 
Наводнение блокира пътища в западната част на Евбея, която се намира на около 100 километра североизточно от Атина. За кратко туристи бяха блокирани в къмпинг на острова, но са освободени.
 
Населението на острова пострада след мощна буря в събота вечер, която продължи цяла нощ. Политика и няколко околни села бяха силно засегнати, а блокираните пътища попречиха на пожарните коли да стигнат до засегнатите места. Две реки излязоха от коритата си и наводниха приземните етажи на десетки къщи.
 
Около 100 пожарникари и два хеликоптера се включиха в спасителните операции.
 
През ноември 2017 г. при наводненията загинаха 24 души в Мандра, село в индустриален регион на 30 километра западно от Атина.