Бебе панда зарадва зоопарка във Вашингтон

Актуални новини
10:13 - 22 Август 2020
3002
Бебе панда зарадва зоопарка във Вашингтон

Служители на зоологическата градина във Вашингтон обявиха раждането на "скъпоценно бебе панда" в петък, родено от гигантската панда Мей Сян, четири години след последната й бременност, предава AFP

Майката проявява типично поведение на родилка-панда - „кърми и гушка новороденото бебе“, успокоиха от Националният зоопарк към института „Смитсониан“ в „Туитър“.

"Радваме се да споделим, че Мей Сианг е родила в 18:35 ч. Тя се грижи внимателно за новороденото си", се казва в изявлението , като се добавя, че майката и бебето "изглежда се справят добре".

Феновете на пандата успяха да следят раждането й на живо благодарение на „панда камера”, достъпна на уебсайта на зоопарка 24 часа в денонощието, въпреки че високият интерес предизвика срив на транслацията в някои моменти.

Мей Сян, която е на 22 години, е била изкуствено осеменена на 22 март със замразената сперма на Тиан Тиан, друга намираща се в зоопарка гигантска панда, която ще навърши 23 години по-късно този месец, според зоологическата градина.

След пристигането на двете панди през 2000 г., Мей Сианг е родила три оцелели мечета: мъжките Тай Шан през 2005 г. и Бей Бей през 2015 г. и женската Бао Бао през 2013 г.

И трите са били върнати в Китай на четвъртия си рожден ден по силата на договор за партньорство, според който Китай остава собственик на пандите и техните поколения.

Самите Мей Сян и Тиан Тиан ще бъдат върнати в Китай следващия декември.