Бебета на 3 и 7 месеца бяха спасени в Турция два дни след адските трусове

Броят на загиналите в южната ни съседка достигна 9000 души, а над 52 000 души са ранени

Актуални новини
18:50 - 08 Февруари 2023
3592
Бебета на 3 и 7 месеца бяха спасени в Турция два дни след адските трусове

Бебе на седем месеца беше спасено днес повече от два дни след катастрофалните земетресения, които разтърсиха южната част на Турция, съобщи Анадоската агенция.

Бебето е било извадено изпод развалините от пожарникари от югоизточния окръг Шърнак, изпратени в окръг Адъяман - един от десетте окръга, пострадали от земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 в понеделник.

Общината в град Джизре, окръг Шърнак, съобщи, че бебето е прехвърлено в местна болница.

По-рано днес 3-месечно бебе беше извадено живо изпод отломките на сграда в окръг Газиантеп, а в окръг Хатай беше спасено момиченце на 4 месеца. 
 
В град Искендерун, окръг Хатай, бяха спасени четирима души, включително три деца - момиченце на 5 години, момченце на 4 и 13-годишно момче.

В окръг Кахраманмараш след продължили два часа и половина усилия спасителите извадиха 14-годишно момиче от сирийски произход. Родителите на момичето също са спасени и са без наранявания, но двама от братята й са открити мъртви. Издирват се още две деца от семейството, които са под отломките.

В окръг Адъяман спасителите извадиха 56-годишна жена и 70-годишен мъж, прекарали 61 часа под развалините на срутени сгради. 

Екип на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) от окръг Ерзурум, работещ в засегнатия от земетресенията окръг Хатай, спаси 88-годишнен мъж, който е бил затрупан под развалините в продължение на 62 часа. Той е откаран в болница с линейка.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че броят на загиналите при опустошителните земетресения в Южна Турция е достигнал 9057 души, а над 52 000 души са ранени.