БЕДА: Троянският манастир пропада в р. Черни Осъм

Куриози
13:13 - 20 Януари 2023
2956
БЕДА: Троянският манастир пропада в р. Черни Осъм

Предприети са спешни мерки по осигуряване на екип, които да изготвят проект за укрепване на пропадналия участък на пътя Орешак – Черни Осъм, в района на Троянския манастир. Това съобщи на пресконференция инж. Николай Райковски, директор на дирекция „Строителство“ към Община Троян.

БТА припомня, че 12 януари се установи, че в района на Троянския манастир в село Орешак е компрометирана част от подпорната стена на общинския път. Налице са пропадане на част от пътното платно и видими пукнатини по асфалтовата настилка край река Черни Осъм.

Подпорната стена е изградена от каменна зидария, която вследствие влиянието на повърхностните води и динамичното натоварване от транспортния трафик е поддала. Едното платно за движение е затворено, като товарните автомобили се пренасочват по обходно трасе през махалите "Миленча" и "Стругът". Участъкът от пътя е обезопасен и сигнализиран.

Райковски добави, че след направен оглед със специалисти ще се възложи изготвянето на проект по отделните части -  конструкции, геодезия, хидрология и пътна, със съответните количествено-стойностни сметки към тях. Прогнозната стойност е 600 хиляди лева за укрепване на участъка.

Внесен е материал за предстоящото заседание на Общинския съвет в Троян, с който ще бъдат осигурени необходимите за проектиране средства. Проектът ще предвиди две фази на изпълнение.

Първата фаза ще осигури авариен ремонт на компрометирания участък от стената и пътя и ще позволи да бъде възстановено движението.

Втората фаза включва изграждане на нова подпорна стена в целия участък с дължина около 120 метра, така че да има трайно решение на проблема. Средства за строителство ще бъдат търсени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане  към Министерския съвет, каза още Райковски.