Бедняк от Алтадена грабна джакпота от 2 млрд. долара!

Бензинджията Джоузеф Чахайед получи бонус от милион и ще сподели парите с 11-те си внуци и родата

Свят
11:06 - 09 Ноември 2022
5770
Бедняк от Алтадена грабна джакпота от 2 млрд. долара!

Щастливец купил единствения в страната билет на стойност над 2 млрд. долара на бензиностанция в Алтадена и стана първият калифорнийски милиардер от лотарията.

Джоузеф Чахайед - собственик на бензиностанцията на Уест Уудбъри Роуд, заяви, че се надява новият милиардер да е от квартала. Служителите на лотарията го изненадват в магазина му в 5:45 ч. сутринта с новината, че ще получи бонус чек за 1 млн. долара, за спечелилия джакпота от $2 млрд. долара.

75-годишният собственик на сервизния център на Джо, заяви, че планира да сподели парите с 11-те си внуци и с останалите членове на семейството си.

"Щастлив съм за Калифорния, щастлив съм за Лос Анджелис", каза Чахайед. - Щастлив съм повече за Алтадена. Тук има много бедни хора, те го заслужават."

С шапка и тениска на Калифорнийската лотария и стикер "Гласувах", Чахайед каза, че макар да се радва да сподели бонуса със семейството си, той е по-развълнуван от парите, които ще отидат в калифорнийските училища, както и от възможността новоизлюпен местен милиардер да инвестира в общността на Алтадена.

Калифорнийските училища ще получат 156,3 милиона долара от джакпота, което е най-високият принос от едно теглене в историята на Калифорнийската лотария.

Синът на Чахайед - Дани, който помага за управлението на 20-годишния семеен бизнес, казва, че бензиностанцията и преди е продавала печеливши лотарийни билети, но наградите винаги са били в хиляди.

"Надявам се, че човекът, който е спечелил, знае за трудностите на хората тук и да може да се отблагодари", каза Дани Чахайед, повтаряйки чувствата на баща си.

Дори и при вълнуващия ден, Джоузеф Чахайед е наясно с това какво ще последва. Синът му е казал, че трябва да се пенсионира.

"Аз съм на 75 години, все още съм млад", казва той. - Ще бъда тук утре в 6 часа. Обичам работата".

Дани нарече баща си "истински човек" и каза, че му харесва да се запознава с хората, докато продава лотарийни билети, закуски и бензин.

Съседи и клиенти се втурнаха да поздравят собственика на бензиностанцията, прегръщайки го, сякаш е роднина.

"Той го заслужава", каза Кени Девин, приятел, съсед и дългогодишен клиент.

"Той е просто прекрасен човек... всички обичат Джо", каза приятел на продавача. - Това е единственото място, откъдето си взимам бензин, дори когато цените се повишават."

Друг клиент се затича към Чахайед, извика: "Поздравления, братко!" и му стисна ръката, докато една жена стоеше наблизо и снимаше с мобилен телефон, докато той разговаряше с местните медии.

"Не можеше да се случи на по-добър човек", каза Кларънс Гойн, друг дългогодишен приятел и съсед, който се вълнуваше.

Очакването за рекордното теглене на лотарията нарастваше, тъй като джакпотът се увеличаваше в продължение на седмици.

В понеделник вечерта, когато служителите на лотарията отложиха планираното теглене, напрежението достигна трескаво ниво.

В крайна сметка тегленето на "Пауърбол" беше отложено с 10 часа поради проблем със сигурността в друг щат, а печелившите числа бяха обявени малко преди 6 ч. сутринта тихоокеанско време във вторник. Към 10 ч. сутринта служителите на Калифорнийската лотария потвърдиха, че някой е купил печелившия билет в сервизния център на Джо, като е съвпаднал с всичките шест числа на Powerball.

Джакпотът беше обявен за приблизително 1,9 милиарда долара в понеделник вечерта, но след актуализирани изчисления във вторник сутринта нарасна до 2,04 милиарда долара. Предишният рекорд на Powerball от 1,586 млрд. долара беше поставен през 2016 г. и беше поделен от победители в Калифорния, Флорида и Тенеси.