Бедствено положение в 4 общини

Огромният пожар в Хасковско не стихва, борят стихията и с вертолет

У нас
23:06 - 07 Август 2020
1954
Бедствено положение в 4 общини

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова обяви бедствено положение в четири общини. Това са Харманли, Хасково, Димитровград и Тополовград. Причината за решението са многото пожари, които днес се разгоряха на територията на областта. Регистрирани са 6 големи и 15 по-малки пожара. 

Най-големият от тях е този, който гори между селата Рогозиново и Българин. Той обхвана територия от над 5 000 декара. Силният вятър успя да го разнесе. Заради дима няколко пътища бяха затворени, сред тях и част от АМ „Марица”.

Около 18 часа огънят успя да прехвърли река Марица, магистрала „Марица” и достигна до индустриалната част на Харманли. 

Ситуацията в Хасковска област е изключително тежка. Огънят пламва по обяд между Българин и Рогозиново. За минути пламъците поглъщат огромна борова гора. „При този силен вятър не можем да въздействаме върху гората. Пламъците са по-високи и от боровете”, заяви Николай Вълчев - директор на пожарната в Хасково.

Силният вятър периодично разгаря огъня и го праща на стотици метри. „Вятърът е силен, сменя и посоката си, а всяка смяна тотално обърква постановката, която сме направили”, каза още Вълчев.

„Голяма част от населението също помага в гасенето на огъня”, каза кметът на община Харманли Мария Киркова.

Малко след 20:00 участъкът на магистрала „Марица” от Симеоновград до Любимец беше отворен за движение.

Обмисля се включването на единствения вертолет Ми-17 с бомбибак система утре, който да помогне в овладяването на стихията.